Leasen voor zzp'ers

Als zelfstandig ondernemer is een auto vaak een belangrijk bedrijfsmiddel. Of je nu klanten bezoekt, leveringen doet, of gewoon mobiliteit nodig hebt om je bedrijf draaiende te houden, een betrouwbare auto is een must. Maar kopen is een grote investering, vooral als je net gestart bent of je liquide middelen liever in je bedrijf steekt. Daarom kan leasen een slimme oplossing zijn. In dit artikel bespreken we de verschillende leasevormen die er voor jou als zzp’er zijn, inclusief de voor- en nadelen.

Leasevormen voor zzp’ers

Eigenlijk heb je als zzp’er de keuze uit alle leasevormen. Maar de vraag is: wat heb jij als zzp’er nodig? Gebruik je de auto vooral zakelijk of ook privé? Wil je het onderhoud uitbesteden of liever zelf regelen? En hoe zit het met de balans en je fiscale voordelen? En kies je als zzp'er voor een private of zakelijke leasevorm? Hieronder leggen we de verschillende leasevormen uit, zodat jij een keuze kunt maken die bij jouw onderneming past.

Zelfstandig ondernemerschap geeft veel vrijheid, maar brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Bijvoorbeeld op financieel gebied. Wil je een vliegende start maken? Lees dan onze 7 financiële tips.

Financial lease

Ben je ondernemer en wil je je auto zakelijk financieren? Dan is financial lease iets voor jou. Een groot voordeel van financial lease is dat je de volledige waarde van de auto op je balans van je eenmanszaak kan zetten en deze in vijf jaar naar €0 mag afschrijven. Dit kan extra belastingvoordeel opleveren, zoals de investeringsaftrek op een bedrijfswagen. Daarnaast kun je één keer een flink bedrag aan btw aftrekken (21 procent van het aanschafbedrag). In feite is financial lease hetzelfde als een hypotheek. Je lost elke maand een deel af en je betaalt rente over het bedrag dat je leent.

Voordelen financial lease voor zzp’ers

  • Direct economisch eigendom: De auto komt op je balans te staan, wat betekent dat je hem kunt afschrijven en fiscale voordelen kunt benutten, zoals investeringsaftrek.

  • Gespreide betaling: Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen, waardoor je meer financiële ruimte hebt om te ondernemen.

  • Onbeperkte kilometers: Rijd zoveel als je wilt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over extra kosten voor het overschrijden van een limiet.

Nadelen financial lease voor zzp’ers

  • Onderhoud zelf regelen: Alle onderhouds- en reparatiekosten zijn voor jouw rekening, wat onverwachte kosten kan betekenen.

  • Bijtelling voor privégebruik: Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan betaal je bijtelling.

  • Verkoop van de auto: Als je de auto wilt verkopen, moet je eerst de lening volledig hebben afbetaald voordat je de verkoop kunt afronden.

Voor meer informatie, lees je hier alles over de voor- en nadelen van financial lease en de aftrekbaarheid van financial lease.

Operational lease

Een andere zakelijke leasevorm voor zzp’ers is operational lease. Operational lease is een populaire keuze voor zzp’ers die op zoek zijn naar gemak en voorspelbaarheid in hun mobiliteitskosten. Met operational lease ‘huur’ je voor een vast bedrag per maand een auto van een leasemaatschappij of bank. In ruil daarvoor is de leasemaatschappij of de bank verantwoordelijk voor de kosten van de rente, reparaties, onderhoud, afschrijving, wegenbelasting, verzekering, vervangend vervoer en houderschapsbelasting. Aan het eind van de leaseperiode lever je de auto weer in. De auto wordt nooit van jou. De leasemaatschappij of bank blijft de eigenaar.

Voordelen operational lease voor zzp’ers

  • Voorspelbare kosten: Omdat alle kosten in één vast maandbedrag zijn opgenomen, heb je geen onverwachte uitgaven en weet je precies waar je aan toe bent.

  • Geen impact op je balans: De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij, waardoor deze niet op jouw balans komt te staan. Dit kan je financiële ruimte vergroten.

  • Lagere risico's: De leasemaatschappij draagt het risico van waardevermindering, wat je kosten laag houdt.

Nadelen operational lease voor zzp’ers

  • Kilometerbeperking: Vaak zit er een limiet aan het aantal kilometers dat je mag rijden. Als je die overschrijdt, betaal je extra.

  • Geen fiscale voordelen: Omdat de auto niet van jou is, profiteer je niet van investeringsaftrek of andere belastingvoordelen. Uiteraard mag je wel de btw die wordt berekend over je maandtermijn terugvragen bij de belastingdienst.

  • Bijtelling bij privégebruik: Ook bij deze leasevorm geldt bijtelling als je meer dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt.

Private lease

Private lease is eigenlijk hetzelfde als operational lease, maar dan voor particulieren. Bij deze leasevorm betaal je ook weer een vast maandbedrag dat alle kosten dekt, behalve brandstof. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor zzp’ers, vooral als je niet veel zakelijke kilometers rijdt en de auto zowel zakelijk als privé gebruikt. De zakelijke kilometers mag je namelijk aftrekken van je omzet. Hierbij geldt een bedrag van 23 cent per kilometer. Je moet daarvoor wel een rittenregistratie bijhouden als bewijs voor de Belastingdienst


Goed om te weten: Omdat je een private lease als particulier afsluit, kun je de auto niet op de balans van je bedrijf zetten.

Voordelen private lease voor zzp’ers

  • Vaste kosten: Je betaalt een vast maandbedrag waarin alle kosten zijn inbegrepen, behalve brandstof. Dit zorgt voor een helder overzicht van je uitgaven en voorkomt onverwachte kosten.

  • Handig bij beperkt zakelijk gebruik: Als je niet veel zakelijke kilometers maakt, kun je privé en zakelijk rijden combineren zonder gedoe.

  • Geen grote investering nodig: Je hoeft niet in één keer een groot bedrag neer te leggen voor een nieuwe auto.

Nadelen private lease voor zzp’ers

  • Geen fiscale voordelen: Omdat private lease als particulier wordt afgesloten, kun je de auto niet op de balans van je bedrijf zetten. Dit betekent dat je geen belastingvoordelen zoals afschrijving of investeringsaftrek kunt benutten.

  • Invloed op je hypotheek: Een private leasecontract kan je maximale leencapaciteit bij een hypotheekaanvraag verlagen.

  • Kilometerlimiet: Ook hier zit er vaak een limiet aan het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden.

  • Rittenregistratie: Voor zakelijke kilometers moet je een gedetailleerde rittenregistratie bijhouden om deze van je omzet af te trekken.

Shortlease

Shortlease biedt maximale flexibiliteit voor zzp’ers die tijdelijk een auto nodig hebben. Met shortlease kun je een leaseauto voor een korte periode gebruiken en het contract na een maand dagelijks opzeggen. Dit maakt het ideaal voor situaties waarin je een auto nodig hebt voor een project, tijdelijke vervangingen, of als je gewoon snel een auto wilt gebruiken zonder lange termijn verplichtingen.

Voordelen shortlease voor zzp’ers

  • Flexibele looptijd: Je zit nergens aan vast en kunt het contract na een maand opzeggen.

  • All-in kosten: Net als bij operational - en private lease zijn alle kosten inbegrepen.

  • Snel inzetbaar: Perfect als je op korte termijn een auto nodig hebt voor een project of om tijdelijk een andere auto te overbruggen.

Nadelen shortlease voor zzp’ers

  • Duurder op lange termijn: Shortlease is over het algemeen duurder dan een reguliere lease als je de auto langer gebruikt.

  • Kilometerlimiet: Ook bij shortlease geldt vaak een limiet aan het aantal kilometers dat je kunt rijden zonder extra kosten.


Welke leasevorm past bij jou?

De keuze voor een leasevorm hangt af van je specifieke situatie en behoeften als zzp’er. Of je nu op zoek bent naar fiscale voordelen, voorspelbare kosten of maximale flexibiliteit, er is altijd een lease optie die bij je past. Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze of wil je ons aanbod bekijken? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste lease oplossing voor jouw onderneming.

Veelgestelde vragen

  • Ik ben een starter, kan ik ook financieren?

    Een groot voordeel van leasen bij DTC Lease is dat we ook oplossingen bieden voor startende ondernemers. Belangrijk is dat de investering in verhouding staat tot je verwachte inkomsten. Daarnaast kan er een aanbetaling van 20% van de investering exclusief btw gevraagd worden.

  • Kan ik een zakelijke leaseauto privé gebruiken?

    Ja, dat kan. Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan betaal je bijtelling voor het privégebruik.

  • Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

    Bij financial lease ben je economisch eigenaar van de auto, bij operational lease huur je de auto en is de leasemaatschappij eigenaar.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar

employee