Wat is operational lease?

Operational lease is een veel voorkomende leasevorm bij auto’s. Je betaalt een vast bedrag per maand en wij regelen de rest. Van de verzekering tot onderhoud en reparaties. Het enige waar je zelf nog aan moet denken, is op tijd tanken of laden. Je kunt operational lease zien als het langdurig huren van een auto. Je leest hier meer over wat operational lease is en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt operational lease?

Met operational lease huur je voor een vast bedrag per maand van ons een auto. Dat werkt heel makkelijk. In ruil voor een vast maandbedrag heb je een auto en alles dat daarbij komt kijken. Wij regelen de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in.

Operational lease is in Nederland de populairste leasevorm. Vooral grote bedrijven en mkb-ondernemers gebruiken deze leasevorm. Met operational lease blijft je leaseauto in ons bezit. Je ‘huurt’ deze voor een vast bedrag per maand. Dit betekent dat je met operational lease, in tegenstelling tot financial lease, niet zelf de eigenaar bent. Ontdek hier wat financial lease is.

De voordelen van operational lease

 • Meer financieringsruimte
 • De auto staat niet op je balans
 • Verzekering, onderhoud en reparaties zijn inbegrepen
 • Je loopt financieel geen enkel risico
 • Koopoptie aan het einde van de looptijd is mogelijk


Aan voordelen geen gebrek met operational lease. Niet voor niets is het zoals gezegd in Nederland de populairste leasevorm. Het is bijvoorbeeld een slimme keuze voor wanneer je weinig schadevrije jaren hebt. Dit komt omdat wij de auto verzekeren, niet jij.

Een ander voordeel is dat je bij schade en onderhoud niet zorgen hoeft te maken om eventuele extra kosten. Deze zijn namelijk niet voor jouw rekening. Hierdoor is het extra makkelijk om de auto optimaal te onderhouden. En kun je na de leaseperiode geen afscheid nemen van de auto? Een ander voordeel van operational lease is de koopoptie aan het einde van de looptijd.

Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?

Naast operational lease kun je ook kiezen voor financial lease. Er zitten een aantal verschillen tussen de twee vormen.

Bij operational lease is de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Bij financial lease ben jij dat. Daarmee komt de auto op je balans te staan en financier je de auto in plaats van dat je hem huurt. Zo heb je recht op investeringsaftrek en is de auto na het laatste termijnbedrag jouw eigendom en heb je de restwaarde. Bij operational lease heb je aan het einde wel de mogelijkheid tot koopoptie.

In tegenstelling tot bij operational lease, draag je met financial lease zelf de andere kosten en risico’s. Je betaalt zelf de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties. Nog een stukje verder naar de basis? Ontdek hier wat leasen is.

Wat zijn de kosten van operational lease en wat zit daar bij inbegrepen?

Een auto die je operational leaset heeft twee kostenposten: het leasebedrag dat je maandelijks betaalt en je brandstof- of oplaadkosten. En verder? Helemaal niks!

Alle andere kosten zijn voor onze rekening. Dat betekent dat in het leasebedrag alle vaste kosten zitten. Wij betalen de all-risk autoverzekering, eventuele reparatiekosten, onderhoudskosten, wegenbelasting en afschrijvingskosten. 

Wanneer is operational lease interessant?

Operational lease is heel vaak interessant. Zo zijn met deze vorm altijd je maandelijkse kosten bekend. Nooit meer onverwachte kosten. Ook heb je geen hoge verzekering wanneer je een tijdje geleden een ongeluk hebt gehad en je schadevrije jaren weg zijn. 

Een ander voordeel: geen hoge investering die je hebt wanneer je een nieuwe auto koopt. Buiten het vaste bedrag per maand en de verbruikskosten heb je geen andere investeringen. Ook komt de auto niet op je balans te staan. Zo is een bedrijfswagen leasen makkelijker. Maar ook een motor zakelijk leasen of een elektrische auto leasen behoort tot de mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen operational lease en financial lease?

Naast de standaard full operational lease, kan je ook kiezen voor netto operational lease. Met netto operational lease regel je bepaalde dingen zelf. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de leaseauto. Met deze variant van operational lease is je leasebedrag per maand goedkoper.

Weet je nog niet zo goed welke optie voor jou het slimst is? Vraag een adviesgesprek aan en kijk samen met onze expert naar alle mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je een auto kan leasen zonder jaarcijfers?

Veelgestelde vragen

 • Voor wie is operational lease interessant?

  Met operational lease kun je zonder hoge investeringskosten in de auto rijden. Ook hoef je je geen zorgen te maken over hoge verzekeringskosten wanneer je schadevrije jaren laag zijn.

 • Kan ik operational lease gebruiken bij een occasion?

  Ja, operational lease is ook mogelijk bij een occasion. Bekijk onze voorraad en vind daar de auto die bij je past.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar

Neem contact op
employee