Wat is operational lease?
Bij DTC Lease bieden we alleen full operational lease aan. Dit is een populaire zakelijke leasevorm waarbij je auto's en bedrijfswagens kunt leasen voor een vast maandbedrag. Dit bedrag dekt verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparaties; je hoeft alleen zelf te tanken of op te laden. Het is vergelijkbaar met het langdurig huren van een voertuig en is ideaal voor zzp'ers. Hieronder leggen we uit wat operational lease inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het heeft.
Hoe werkt operational lease?
Met operational lease ‘huur’ je voor een vast bedrag per maand een auto. Deze leasevorm houdt in dat het geleasede auto of bedrijfswagen eigendom blijft van de leasemaatschappij gedurende de leaseperiode. Jij als klant betaalt maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil daarvoor draagt de leasemaatschappij de verantwoordelijkheid en kosten voor afschrijving, rente, reparaties, onderhoud, wegenbelasting, verzekering, vervangend vervoer en houderschapsbelasting. Na afloop van de leaseperiode lever je het object weer in bij de leasemaatschappij.
Dit betekent dat je met operational lease, in tegenstelling tot bij financial lease, niet zelf eigenaar wordt van het geleasede object. Het voordeel hiervan is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de administratieve rompslomp en financiële risico's die samengaan met eigendom. Voor meer verdieping vertellen we je hier wat leasen is.
De voor- en nadelen van operational lease
Wil je weten of operational lease de juiste keuze is voor jouw bedrijf? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:
Voordelen van operational lease
- Inzicht in kosten: Je betaalt een vast maandelijks bedrag waarin alle kosten zijn gedekt, behalve brandstof.
- Geen eigenaarschap: Je wordt geen eigenaar van het object, wat gunstig is omdat het niet op je balans komt en je financiële ratio’s niet beïnvloedt.
- Risicobeheer: De leasemaatschappij draagt het risico van waardevermindering.
Nadelen van operational lease
- Beperking op kilometers: Vaak is er een limiet op het aantal kilometers per jaar, met extra kosten bij overschrijding.
- Geen fiscale voordelen: Je kunt niet profiteren van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, omdat je geen eigenaar bent van het object.
- Bijtelling bij privégebruik: Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet je bijtelling betalen. Dit wordt berekend als een percentage van de cataloguswaarde van je auto. Dit bedrag wordt bij je inkomen opgeteld, waardoor je over dit bedrag loonbelasting betaalt.
Voor meer informatie, lees je hier alles over de voor- en nadelen van operational lease.
Wanneer is operational lease interessant?
Operational lease kan een aantrekkelijke optie zijn in veel situaties, vooral wanneer je waarde hecht aan financiële voorspelbaarheid en gemak. Met deze leasevorm betaal je een vast maandbedrag dat alle kosten dekt, zoals onderhoud, reparaties, en verzekering. Hierdoor kom je niet voor onverwachte uitgaven te staan. Zelfs als je schadevrije jaren hebt verloren, hoef je je geen zorgen te maken over hoge verzekeringspremies.
Een ander voordeel: geen hoge investering die je hebt wanneer je een nieuwe auto koopt. Buiten het vaste bedrag per maand en brandstofkosten heb je geen andere kosten. Ook komt de auto niet op je balans te staan, wat administratieve lasten verlicht. Dit maakt het leasen van een bedrijfswagen eenvoudig.
Wat zijn de kosten van operational lease en wat zit daar bij inbegrepen?
Een auto die je operational leaset heeft twee kostenposten: het leasebedrag dat je maandelijks betaalt en je brandstof- of oplaadkosten. En verder? Helemaal niks!
Alle andere kosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Dat betekent dat in het leasebedrag alle vaste kosten zijn inbegrepen. De leasemaatschappij betaalt de all-risk autoverzekering, eventuele reparatiekosten, onderhoudskosten, wegenbelasting en afschrijvingskosten.
Verschil tussen operational- en financial lease
Het grootste verschil tussen operational lease en financial lease zit in het eigenaarschap van de auto. Je kunt dit vergelijken met het kopen en huren van een huis. Als je een huis koopt, ben je eigenaar en betaal je elke maand hypotheek totdat het huis van jou is. Als je een huis huurt, betaal je elke maand huur, maar je wordt nooit de eigenaar; het huis blijft van de verhuurder.
Bij operational lease betaal je een vast maandbedrag waarin alle kosten zijn verwerkt, maar je wordt nooit de eigenaar van de auto. Bij financial lease betaal je een maandbedrag met bijkomende kosten, maar aan het eind van de looptijd ben je de eigenaar van de auto. Voor meer informatie en een uitgebreide vergelijking van deze twee leasevormen, kun je onze pagina bezoeken waar we het verschil tussen financial lease en operational lease uitleggen.
Het verschil tussen netto- en (full) operational lease
Naast de standaard (full) operational lease bestaat er ook netto operational lease, waarbij je bepaalde zaken zelf regelt zoals het onderhoud van de leaseauto. Hoewel dit je maandelijkse leasebedrag kan verlagen, draag je zelf meer zorg voor de lasten. Bij DTC Lease bieden we geen netto operational lease aan.
(Full) operational lease biedt daarentegen totale ontzorging en maximaal gebruiksgemak. Je rijdt zorgeloos en kunt je tijd en energie besteden aan wat echt belangrijk is voor jou en je onderneming. Met alles geregeld in één vast maandbedrag, weet je precies waar je aan toe bent.
Wist je ook dat je een auto kan leasen zonder jaarcijfers?
Bijtelling bij privégebruik van je leaseauto
Bij operational lease kan privégebruik van de auto leiden tot bijtelling. Dit geldt als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de leaseauto. De bijtelling wordt berekend als een percentage van de cataloguswaarde van de auto en wordt bij je inkomen opgeteld, waardoor je hier belasting over betaalt. Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van het type voertuig en de CO₂-uitstoot. Voor elektrische auto's geldt vaak een lager bijtellingspercentage, wat fiscaal aantrekkelijker kan zijn.
Iets voor jou? Vraag operational lease aan
Via het online formulier kan jij je operational lease aanvraag indienen. Heb je nog geen auto in gedachte? Geen probleem. Na het verzenden van het formulier nemen we contact met je op om samen de opties te bespreken.
Veelgestelde vragen
- Voor wie is operational lease interessant?
Voor ondernemers die zonder grote investering een auto willen rijden, inclusief onderhoud en verzekering.
- Kan ik operational lease gebruiken bij een occasion?
Ja, operational lease is mogelijk bij een occasion. Wel zitten hier vaak voorwaarden aan, zoals de maximale leeftijd en kilometerstand van de auto.
- Welke kosten zijn inbegrepen bij een operational lease?
Full operational lease is een all-in leasepakket waarbij je volledig wordt ontzorgd. Alle bijkomende kosten, zoals reparatie, onderhoud, belasting en verzekering, zijn al inbegrepen in het leasetarief. Alleen de kosten voor brandstof en eventuele boetes komen hier nog bovenop.
- Is operational lease aftrekbaar?
Bij operational lease zijn de maandelijkse leasefacturen volledig aftrekbaar. De leasemaatschappij blijft de volledige eigenaar van de auto, waardoor je de waarde van de auto niet op je balans hoeft te zetten.
- Wat gebeurt er als ik meer kilometers rijd dan afgesproken?
Als je meer kilometers rijdt dan in je leasecontract is vastgelegd, betaal je een extra bedrag per extra gereden kilometer. Dit bedrag wordt vooraf in het contract vastgelegd, zodat je van tevoren weet wat de kosten zijn bij overschrijding van het aantal kilometers.
- Wat is het verschil tussen operational- en financial lease?
Bij operational lease rij je een nieuwe auto zonder eigenaar te worden. Alle kosten voor onderhoud, verzekering, afschrijving en wegenbelasting zijn inbegrepen in je maandbedrag. Bij financial lease word je wél eigenaar van de auto aan het einde van de looptijd en draag je zelf de verantwoordelijkheid voor onderhoud en verzekeringen. Ontdek hier alle verschillen.
- wat gebeurt er aan het einde van de leaseperiode?
Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto eenvoudig in bij de leasemaatschappij. Je kunt dan besluiten om een nieuw leasecontract af te sluiten, of je wagenpark te wijzigen als je behoeften zijn veranderd.
- Kan ik mijn operational-leasecontract tussentijds aanpassen of beëindigen?
Aanpassingen aan je leasecontract zijn mogelijk, zoals het toevoegen van extra opties (bijvoorbeeld een trekhaak, extra kilometers of vervangend vervoer). De investering voor deze wijziging wordt omgerekend en toegevoegd aan je maandtermijn. Vroegtijdig beëindigen kan ook, maar brengt extra kosten met zich mee die afhangen van de resterende looptijd. Neem contact op om de mogelijkheden in jouw situatie te bespreken.
Toon meer