Blogs & artikelen

Kies je als zzp’er voor private of zakelijke lease?

4 minuten leestijd

Overweeg je als zzp'er autolease, maar weet je niet welke optie het beste bij jou en je bedrijf past? In dit artikel bespreken we de verschillende auto leasevormen en bieden we waardevolle inzichten om je te helpen bij je keuze.

Banner van de blog
Leasen
Auto's
Ondernemen

Als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) sta je voor belangrijke beslissingen, en één daarvan is de keuze tussen private en zakelijke autolease. Het bezitten van een auto is vaak essentieel voor je bedrijfsactiviteiten, maar dit betekent niet dat je een aanzienlijke som geld moet investeren om er een te kopen. Leasen biedt een aantrekkelijke optie, waarbij je in een nieuwe auto kunt rijden zonder grote aanbetalingen. Hier bespreken we de verschillen tussen private en zakelijke lease, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jou en je bedrijf

Wat houdt autolease in?

Leasen biedt zzp'ers de mogelijkheid om in een nieuwe auto te rijden zonder in één keer een hoge aanbetaling te doen. Het lijkt op het huren van een auto,waarbij een contract wordt afgesloten tussen een leasemaatschappij en een klant. De klant betaalt vervolgens maandelijks een vast leasebedrag aan de leasemaatschappij. Dit omvat bij sommige leasevormen zelfs onderhoud, verzekering en wegenbelasting. De looptijd van leasecontracten varieert doorgaans van 12 tot 60 maanden. Deze flexibele oplossing maakt het mogelijk om zonder grote kapitaalinvesteringen toch over een nieuwe auto te beschikken, wat vooral voor zzp'ers van belang kan zijn. Ontdek hier wat leasen is.

Zakelijke lease vs. private lease

Voor zzp'ers zijn er twee opties voor het leasen van een auto: zakelijke lease en private lease. De voordelen van autolease zijn hetzelfde, maar er zijn enkele belangrijke verschillen, vooral met betrekking tot btw en bijtelling.

Zakelijke lease

Zakelijke lease heeft een aantal fiscale voordelen tegenover private lease. De btw is doorgaans aftrekbaar en je kunt alle autokosten afschrijven van je winst, wat resulteert in lagere inkomstenbelasting. Maar, er is een kanttekening: als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, moet je bijtelling betalen. Het is daarom belangrijk om een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden. Zo kun je aantonen welke kilometers zakelijk en welke privé zijn gereden, en voldoe je aan de belastingregels.

Binnen zakelijk leasen zijn er verschillende opties, waaronder financial lease en operational lease. Wil jij voor een korte tijd leasen en heb je de auto snel nodig? Dan is shortlease een flexibele zakelijke lease oplossing. Ideaal voor zzp’ers die snel een auto nodig hebben of een kortlopend project aan de andere kant van het land hebben.

Financial lease

Financial Lease is een zakelijke vorm van leasen waarbij de auto jouw eigendom wordt. Het is vergelijkbaar met het afsluiten van een hypotheek op een huis. Je koopt de auto op afbetaling waarbij je zelf het maandelijkse bedrag bepaalt. Aan het einde van de leaseovereenkomst ben je volledig eigenaar van de auto. Doordat je eigenaar bent van de auto, mag je deze op de balans zetten en zijn verschillende afschrijvingskosten aftrekbaar. Wat deze leasevorm nog aantrekkelijker maakt voor zzp'ers, is dat het mogelijk is om te leasen zonder dat je jaarcijfers hoeft te laten zien. 

Goed om te weten: Met financial lease kun je als zzp'er het leasecontract privé betalen. Hierdoor kun je de auto zowel zakelijk als privé gebruiken zonder extra bijtelling te moeten betalen. Dit is een belangrijk voordeel, aangezien bijtelling een extra kostenpost kan zijn wanneer de auto ook voor privéritten wordt gebruikt.

Operational lease

Met operational lease huur je voor een vast bedrag per maand een auto. Dat werkt heel makkelijk. In ruil voor een vast maandbedrag heb je een auto en alles dat daarbij komt kijken. De verzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties worden allemaal voor je geregeld. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in (en zoek je weer een nieuwe uit). 

Private lease

Private lease werkt bijna hetzelfde als operational lease. Het verschil is dat je je bij deze leasevorm geen zorgen hoeft te maken over bijtelling. Daarnaast hoef je ook geen rittenregistratie bij te houden. Dit maakt het geschikt voor zowel zakelijk als privégebruik. Je kunt zelfs € 0,21 per kilometer aftrekken van je winst voor zakelijke ritten. Er zijn wel enkele nadelen, zoals het onvermogen om andere autokosten te declareren en een BKR-registratie.

BKR-registratie

Een nadeel van een private leaseauto is dat je BKR geregistreerd krijgt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als je een nog lening of een hypotheek wilt. 

BTW

Bij een private leaseauto is de btw die je betaalt niet aftrekbaar, omdat het geen zakelijk contract is. Heb je een zakelijke leaseauto, dan is de btw wel aftrekbaar. 

3 belangrijke overwegingen bij autolease voor zzp’ers

Leasen heeft veel voordelen. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

1. Bijtelling

Bij autolease voor zzp'ers is het belangrijk om te begrijpen wat bijtelling is. Bijtelling is een deel van de kosten die je moet betalen aan de Belastingdienst. Het is een percentage van de waarde van de auto en wordt gezien als extra inkomen waarover je belasting moet betalen. Normaal is dit percentage 22% van de waarde van de auto. Maar als je een elektrische auto hebt dan betaal je over de eerste €30.000 maar 16% bijtelling. Dus heb je een auto van €80.000, dan betaal je over de overige €50.000 22% bijtelling. 

Bijtelling kan een financieel probleem zijn als je de zakelijke auto ook privé gebruikt. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Maar om dit te bewijzen, moet je een goede administratie bijhouden van je ritten. Omdat bijtelling een vast bedrag is, is het over het algemeen alleen nadelig als je weinig privékilometers maakt. 

2. Belastingvoordeel

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en welk type lease je kiest, kunnen er aanzienlijke belastingvoordelen verbonden zijn aan autolease. Bij zakelijke lease kun je bijvoorbeeld vaak de btw en autokosten aftrekken van je winst, wat leidt tot een lagere inkomstenbelasting. Dit kan de financiële lasten van het leasen van een auto als zzp'er aanzienlijk verminderen en je cashflow verbeteren.

3. Invloed op hypotheek

Het kan voor zzp'ers moeilijk zijn om een hypotheek te krijgen. Als je kiest voor private lease, wordt dit gezien als een vorm van lening en leidt dit tot registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Aan de andere kant, als je kiest voor zakelijke lease, is er geen sprake van een BKR-registratie, omdat de auto op naam van jouw bedrijf staat. Het is belangrijk om dit te begrijpen bij het maken van financiële beslissingen als zzp'er.

Conclusie: Maak een weloverwogen keuze

Voordat je een beslissing neemt, is het van belang om goed na te denken. Stel jezelf vragen zoals: ‘Hoeveel kilometers verwacht je te rijden?’, 'Hoe lang wil je het leasecontract aangaan?’ en ‘Welk type auto sluit het beste aan bij jouw behoeften?’ Houd er rekening mee dat wanneer je de auto ook privé gebruikt, je te maken krijgt met bijtelling vanwege privégebruik. Dit kan zakelijke lease voor zzp'ers minder aantrekkelijk maken, aangezien er naast de maandelijkse leasekosten ook bijtelling voor privégebruik komt kijken. Het is dus verstandig om goed te overwegen in hoeverre je van plan bent de auto zowel zakelijk als privé te gebruiken. Vergelijk vervolgens de verschillende leaseopties, en neem de tijd om de beste leasevorm te kiezen die past bij jou en jouw bedrijf.

Als je klaar bent om je nieuwe auto te financieren, bekijk dan ons aanbod op onze website.  Bij DTC Lease kun je snel en gemakkelijk een auto leasen, ook als zzp’er. 

Nog niet uitgelezen?