Wat is financial lease?

Financial lease is een zakelijke leasevorm waarmee je voertuigen, machines en apparaten kunt aanschaffen. Als ondernemer ben je direct economisch eigenaar van je bedrijfsmiddel, wat meerdere voordelen biedt. Op deze pagina lees je alles over wat financial lease inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het voor jou kan hebben.

Hoe werkt financial lease?

Je kunt financial lease vergelijken met een hypotheek op een huis. Je bent direct economisch eigenaar, maar de leaseauto of het bedrijfsmiddel blijft het onderpand van de leasemaatschappij. Aan het einde van de leaseperiode blijft er vaak een restbedrag over, de slottermijn. Nadat je deze hebt afbetaald, ben je zowel economisch als juridisch eigenaar van de auto of het bedrijfsmiddel. Voor meer verdieping vertellen we je hier wat leasen is.

De voordelen van financial lease

 • Je bent direct economisch eigenaar 
 • De auto/het bedrijfsmiddel is na de leaseperiode van jou
 • Je hebt mogelijk recht op investeringsaftrek
 • Er is geen maximaal aantal kilometers
 • Je hebt meer ruimte voor andere investeringen

Ten opzichte van kopen is het grote voordeel van financial lease dat je niet één keer een groot bedrag betaalt. Je spreidt de kosten over een langere periode, met de auto zelf als onderpand voor de lease. Daardoor behoud je de financiële ruimte om te groeien, want je hoeft je financiële reserves niet aan te spreken om de auto aan te schaffen. Het is eigenlijk een beetje als een tweedehands auto op afbetaling kopen.

Een ander voordeel van financial lease is dat je profiteert van fiscale voordelen. Je bent met financial lease vanaf dag 1 eigenaar. Daarmee kun je de auto op je balans zetten. Een paar van de voordelen die je dit opleveren zijn investeringsaftrek, fiscaal afschrijven en renteaftrek. Ideaal wanneer je een bedrijfswagen wilt leasen.

Met financial lease bepaal je tot op zekere hoogte het maandbedrag dat je betaalt. Door een langere looptijd te nemen op de financial lease druk je het maandbedrag. Ook helpt een aanbetaling je met een lager maandbedrag. En je kunt kijken naar de slottermijn.

Welke kosten maak je naast je maandbedrag?

In tegenstelling tot operational lease betaal je bij financial lease zelf onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting. Ontdek hier meer over wat operational lease is. Dat is een voordeel als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Want zo profiteer je van een lagere verzekering. Een voordeel van financial lease ten opzichte van operational lease is dat je maandlasten lager zijn. Omdat de auto bij financial lease van jou is, heb je geen beperking met eventuele kilometers die je maakt. Je kunt er zo onbeperkt mee rijden. Ook bij equipment lease.

Kun je een financial lease eerder beëindigen?

Het is mogelijk om financial lease eerder af te lossen. Het enige waarmee je rekening moet houden? Je moet de maandbedragen voor je leaseperiode, inclusief alle rente, in één keer aflossen. Tussentijds aflossen kan ook. Je betaalt dan meerdere maandbedragen inclusief rente om de leaseperiode te verkorten.

Extra services voor financial lease

Je kunt je financial lease aanvullen met extra services. Zo heb je het voordeel dat je bij financial lease gelijk de eigenaar bent en aftrekposten kunt opvoeren, maar tegelijkertijd heb je het gemak van operational lease

All-risk verzekering

Met financial lease ben je als economisch eigenaar zelf verantwoordelijk voor bijkomende kosten. Denk aan verzekeringen, onderhoud en reparaties. Bij ons kun je een all-risk verzekering nemen om nergens naar om te hoeven kijken. 

Vervangend vervoer

Het kan gebeuren dat jouw leaseauto voor langere tijd voor onderhoud of bijvoorbeeld een reparatie naar de dealer moet. Kies je bij je contract voor de uitbreiding van vervangend vervoer? Dan staat er altijd een vervangend voertuig voor je klaar!

Brandstofpas

Ga voor nog meer gemak met onze brandstofpas. Hiermee tank je overal in Nederland bij bijna alle tankstations. Aan het einde van de maand ontvang je alles in één overzichtelijke factuur. Ben je vaak in het buitenland? Kies dan voor onze internationale brandstofpas. 

Veelgestelde vragen

 • Wat is het voordeel van financial lease?

  Met financial lease ben je gelijk de eigenaar van de auto zonder dat je een groot aankoopbedrag betaalt. Daarmee profiteer je van verschillende aftrekposten en behoud je de financiële vrijheid om je bedrijf verder te laten groeien.

 • Welke kosten maak ik zelf?

  Naast het maandbedrag betaal je bij financial lease voor je verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatiekosten. Wil je enkel een vast bedrag per maand betalen? Dan is operational lease een goed alternatief.

 • Kan ik financial leasen als particulier?

  Nee, dit kan niet. Je komt alleen voor financial lease in aanmerking als je een KVK-nummer hebt. Als particulier kan je wel gebruik maken van andere lease opties, zoals een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening betaal je een vast bedrag per maand en kun je als particulier genieten van een occasion of nieuwe auto. Bij DTC Lease bieden we de optie persoonlijke lening aan.

 • Betaal ik wegenbelasting bij financial lease?

  Ja, bij financial lease ben jij verantwoordelijk voor het betalen van de wegenbelasting. Dit is omdat je bij financial lease economisch eigenaar bent van het voertuig en daarom ook verantwoordelijk bent voor de lopende kosten, zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoud.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar

employee