Blogs & artikelen

Een bedrijfsauto leasen als zzp’er: waar moet je aan denken?

3 minuten leestijd

Als zzp’er is een betrouwbare bedrijfswagen onmisbaar. Gelukkig kun je een bedrijfsauto leasen als zzp’er. In dit artikel lees je waar je allemaal aan moet denken.

Banner van de blog
Leasen

Als zzp’er is een betrouwbare bedrijfswagen onmisbaar. Je gebruikt hem voor woon-werkverkeer, rijdt ermee naar je klanten of vervoert er je materialen in. Het liefst rijd je in een nieuwe of jong gebruikte auto. Je hikt alleen een beetje aan tegen de prijs. Herkenbaar? Gelukkig kun je ook een bedrijfsauto leasen als zzp’er. Bij DTC Lease bijvoorbeeld. In dit artikel lees je waar je allemaal aan moet denken.

Wat is leasen?

Auto’s zijn duur. Maar weinig mensen kunnen of willen het bedrag dat een auto kost, in 1 keer op tafel leggen. Misschien wil je je bedrijfskapitaal wel gebruiken om je onderneming te laten groeien. Of bewaren voor onvoorziene omstandigheden.

Gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijfsauto leasen als zzp’er. Je betaalt dan maandelijks een vast leasebedrag voor de auto gedurende een vaste looptijd. Het leasebedrag en de looptijd spreek je van tevoren met de leasemaatschappij af. Door te kiezen voor een slottermijn wordt je maandelijkse leasebedrag lager. Hoe dit precies werkt, lees je in het artikel over slottermijn.

Goed om te weten: als starter kun je ook bij DTC Lease terecht!

Verschillende opties

Je hebt verschillende opties als je een bedrijfsauto wilt leasen als zzp’er:

 • Financial lease
 • Operational lease
 • Shortlease

Zakelijke lease biedt een aantal belastingvoordelen. De btw is bijvoorbeeld aftrekbaar. Ook kun je alle kosten voor je auto aftrekken van je winst. Daardoor betaal je minder belasting. Maar let op: rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet je een rittenregistratie bijhouden en betaal je een flink bedrag aan bijtelling. Wil je dat niet? Dan is financial lease waarbij je de maandtermijnen van je privérekening betaalt, een betere keuze voor jou. Neem voor meer informatie contact op met een van onze medewerkers.

Financial lease als je een bedrijfsauto wilt leasen als zzp’er

Financial lease is een veelgekozen vorm van zakelijke lease. Het lijkt een beetje op het afsluiten van een hypotheek. Je betaalt maandelijks een vast leasebedrag gedurende een vaste looptijd. Het mooie hiervan is dat je meteen economisch eigenaar van de auto bent. Dit betekent dat je hem mag gebruiken alsof die van jou is. Als je alle maandbedragen hebt betaald, word je ook juridisch eigenaar van de auto. Op dat moment is de auto helemaal van jou.

Andere opties van zakelijke lease zijn operational lease en shortlease.

Operational lease

Operational lease lijkt op huren: je huurt een auto voor een vast bedrag per maand. Het grote verschil met financial lease is dat de kosten voor de verzekering, de wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties allemaal in het leasebedrag zitten. Aan het eind van de looptijd lever je de auto in en zoek je een nieuwe uit.

Shortlease

Shortlease is gelijk aan operational lease, maar de looptijd is korter. Het contract is na 1 maand dagelijks opzegbaar. Daardoor ben je superflexibel. Handig als je een auto nodig hebt voor een project van een paar maanden.

De voordelen als je een bedrijfsauto gaat leasen als zzp’er

Elke leasevorm heeft zijn eigen voordelen. Het is aan jou om te bepalen welke vorm het beste bij je past. Kom je er zelf niet uit? Dan denken onze adviseurs graag met je mee.

Voordelen financial lease

 • Je bent direct economisch eigenaar: je mag de auto gebruiken alsof die van jou is.
 • Als je alle maandelijkse leasebedragen hebt betaald, is de auto van jou.
 • Je hebt misschien recht op investeringsaftrek.
 • Je mag net zo veel kilometers rijden als je wilt.
 • Je houdt meer geld over voor andere zakelijke investeringen.

Voordelen operational lease

 • Je hebt meer financieringsruimte.
 • De auto staat niet op je balans.
 • De kosten voor de verzekering, de wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties zitten in het leasebedrag.
 • Je loopt geen financieel risico.
 • Je hebt de mogelijkheid om de auto aan het einde van de looptijd te kopen.

Voordelen shortlease

 • Vandaag aanvragen is morgen rijden.
 • Het leasecontract is na 1 maand dagelijks opzegbaar.
 • Looptijden vanaf 1 maand zijn mogelijk.
 • De kosten voor de verzekering, de wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties zitten in het leasebedrag.
 • Je kiest zelf de looptijd en het aantal kilometers.

Handig om te weten als je een bedrijfsauto gaat leasen als zzp’er

Als je besluit om een bedrijfsauto te leasen als zzp’er, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor je op een rij:

 • De bpm verandert.
 • 29 gemeentes voeren een zero-emissiezone in.
 • De bijtelling voor elektrische auto’s gaat omhoog.
 • Met een youngtimer profiteer je van fiscale voordelen.

De bpm verandert

Bpm betekent ‘Belasting van personenauto’s en motorrijwielen’. Je betaalt bpm eenmalig als je auto in Nederland op kenteken wordt gezet.

Tot en met 2024 zijn auto’s die geen CO2 uitstoten, vrijgesteld van bpm. Vanaf 2025 is het de bedoeling dat je voor volledig elektrische auto's wél een vast bedrag aan bpm betaalt.

29 gemeentes voeren een zero-emissiezone in

Vanaf 2025 voeren 29 gemeenten een zero-emissiezone in. Deze gemeentes mag je niet in als je bedrijfswagen (zoals bussen en vrachtwagens) schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Overweeg je om een bedrijfswagen te leasen als zzp’er? Dan kan het verstandig zijn om te checken om welke gemeentes het gaat.

De bijtelling voor elektrische auto’s gaat omhoog

De komende jaren stijgt de bijtelling voor elektrische auto’s stapsgewijs naar 22% in 2026.

 • In 2024 is de bijtelling 16% tot een catalogusprijs van € 30.000.
 • In 2025 wordt de bijtelling 17% tot een catalogusprijs van € 30.000.
 • Vanaf 2026 wordt de bijtelling 22% van de volledige catalogusprijs.

Met een youngtimer profiteer je van fiscale voordelen

Een youngtimer is een auto van 15 tot 25 jaar oud. Zo’n auto levert aantrekkelijke fiscale voordelen op. De afschrijving en de bijtelling zijn lager én je kunt alle kosten als bedrijfskosten opvoeren bij je belastingaangifte. Dus denk je erover om een bedrijfsauto te leasen als zzp’er? Neem de youngtimer dan zeker mee in je overweging.

DTC Lease denkt met je mee

Er is veel om over na te denken als je een bedrijfsauto wilt leasen als zzp’er. Wil je sparren met iemand die verstand van zaken heeft? De deskundige adviseurs van DTC Lease denken graag met je mee. Neem vandaag nog contact met ons op of bekijk onze voorraad. Wij staan voor je klaar.

Nog niet uitgelezen?