Blogs & artikelen

Veranderingen 2024 die je als ondernemer moet weten

2 minuten leestijd

Bij DTC Lease begrijpen we dat een goed geïnformeerde start de sleutel is tot een succesvol 2024. Laten we samen kijken naar de cruciale veranderingen die jou als ondernemer te wachten staan.

Banner van de blog
Wet- en regelgeving
Ondernemen

Wat staat ondernemers te wachten in 2024? "Wat verandert er in 2024?" is de vraag die veel ondernemers bezighoudt. Ondernemers zijn altijd gefocust op de meest essentiële ontwikkelingen en veranderingen, en het jaar 2024 vormt daarop geen uitzondering. Begrijpelijk als je je niet wilt bezighouden met bijzaken. Bij DTC Lease zorgen wij ervoor dat je goed geïnformeerd aan het jaar kunt beginnen, zodat je niet voor verrassingen of uitdagingen komt te staan.

Veranderingen 2024

Een goed geïnformeerde start is altijd prettig om verrassingen en uitdagingen te vermijden. Daarom zetten wij de belangrijkste veranderingen voor jou op een rijtje. Neem een kijkje en bereid je voor op 2024.

De zorgpremie stijgt

Houd rekening met een maandelijkse stijging van gemiddeld € 9,- op de kosten van je zorgverzekering. Belangrijk om in gedachten te houden bij het plannen van je budget. 

Toeslagen omhoog, op zorgtoeslag na

Huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget stijgen in 2024. Het kindgebonden budget wordt gelijkgetrokken voor alle kinderen, met extra verhogingen voor oudere kinderen. Alleen de zorgtoeslag daalt, vanwege het vervallen van de eenmalige verhoging van 2023.

Sparen wordt aantrekkelijker

Sparen wordt aantrekkelijker! Bank- en spaartegoeden beloven een rendement van 1,03%, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het huidige 0,36%. Beleggingen en andere bezittingen groeien naar 6,04%, net boven de huidige 6,17%. Schulden kennen een tarief van 2,47% gedurende het komende jaar.

Lenen wordt duurder

De maximale rente die een bank of leningverstrekker in rekening kan brengen stijgt met 1% in 2024. Dit geldt ook voor leningen met een looptijd korter dan drie maanden. Uiteindelijk zijn de jaarlijkse rentekosten waarschijnlijk lager, omdat je tussentijds ook aflost.

Onbelaste kilometervergoeding stijgt

Goed nieuws voor de reislustige ondernemers: de onbelaste kilometervergoeding is gestegen naar € 0,23 per kilometer vanaf 1 januari 2024. Zzp'ers mogen dit bedrag aftrekken van hun winst voor inkomstenbelasting.

Verkeersboetes gaan flink omhoog

In 2024 betaal je over het algemeen meer voor verkeersovertredingen, met een gemiddelde stijging van 10% ten opzichte van 2023. Deze verhoogde prijzen zijn een resultaat van inflatiecorrectie en beleidsmatige correcties, bedoeld om gaten in de overheidsbegroting te vullen.

Energiebelasting op stroom gaat omhoog

De energiebelasting op stroom stijgt, aangemoedigd door de overheid om duurzamer te leven. Tegelijkertijd ondergaat het tarief op stroom een aanzienlijke daling.

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

De zelfstandigenaftrek daalt in 2024 naar € 3.750,-. Dit is een afname ten opzichte van het bedrag van € 5.030,- in 2023. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je officieel ondernemer bent én aan het urencriterium voldoet. Omdat je minder mag aftrekken is je belastbaar inkomen hoger. Je betaalt dus meer belasting.

De mkb-winstvrijstelling daalt

In 2024 daalt de mkb-winstvrijstelling naar 13,31%, een vermindering van het al jaren gehandhaafde percentage van 14%. Dit betekent dat je vanaf 2024 een minder gunstig bedrag van je winst mag aftrekken. Hierdoor moet je belasting afdragen over een groter deel van je winst.

Fiscale voordelen: heffingskortingen stijgen

Gelukkig is er ook goed nieuws: fiscale heffingskortingen stijgen, wat direct invloed heeft op de belasting die je betaalt, en mogelijk resulteert in een netto lagere inkomstenbelasting.

Met deze actuele inzichten ben je klaar om de zakelijke uitdagingen van 2024 tegemoet te treden. DTC Lease staat aan je zijde voor een succesvol jaar!

Neem contact met ons op om samen te ontdekken welke zakelijke financieringsmogelijkheden voor jou beschikbaar zijn. Ons team staat voor je klaar!

Nog niet uitgelezen?