Blogs & artikelen

Bijtelling elektrische auto: Zo zit het

3 minuten leestijd

Ontdek in dit blog alles over bijtelling voor elektrische auto's: van huidige regelingen tot toekomstige wijzigingen en het berekenen van je netto bijtelling.

Banner van de blog
Auto's
Wet- en regelgeving

Wanneer je een zakelijke auto privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Dit geldt voor zowel brandstofauto's als elektrische auto’s. Wel is de bijtelling voor volledig elektrische auto’s lager. Hoe dit precies zit, leggen we hieronder voor je uit. 

Wat is bijtelling?

Bijtelling zijn kosten die je maakt als je een zakelijke auto ook privé gebruikt. Als je jaarlijks meer dan 500 privé kilometers maakt met je zakelijke auto, komt bijtelling om de hoek kijken. De belastingdienst beschouwt deze privékilometers namelijk als een vorm van inkomen, waarover je belasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling hangt af van verschillende factoren, waaronder de CO2-uitstoot en het type brandstof van de auto.

Bijtelling elektrische auto’s 2024

Ook in 2024 blijft de overheid zakelijke rijders stimuleren om over te stappen op elektrische voertuigen. Het verlaagde bijtellingspercentage van 16 procent (tot een maximale cataloguswaarde van € 30.000) blijft ook dit jaar gelden voor volledig elektrische auto’s. Dit percentage is gelijk aan het tarief van 2023. Let op: dit verlaagde tarief geldt alleen voor de eerste € 30.000 van de cataloguswaarde. Kost jouw elektrische auto meer? Dan betaal  je voor het bedrag boven € 30.000 de standaard 22% bijtelling. 

Netto bijtelling elektrische auto in 2024 berekenen

Wil je de netto bijtelling voor jouw elektrische auto berekenen? Vermenigvuldig  het bijtellingspercentage met de cataloguswaarde van de auto (bijtellingspercentage x cataloguswaarde). Pas vervolgens de relevante belastingschijf voor de inkomstenbelasting toe op dit bedrag. Het resultaat is de netto bijtelling op jaarbasis. Voor je maandelijkse netto bijtelling deel je dit bedrag door 12.

Bijtelling elektrische auto’s vanaf 2025

De bijtelling voor elektrische, zakelijke leaseauto's wordt de komende jaren opgebouwd tot 22%. Dit gebeurt geleidelijk, verspreid over verschillende jaren. 

  • In 2024 is de bijtelling 16% tot een catalogusprijs van € 30.000
  • In 2025 wordt de bijtelling 17% tot een catalogusprijs van € 30.000 
  • Vanaf 2026 wordt de bijtelling net als bij brandstofauto’s 22% op de volledige catalogusprijs. 

Wanneer betaal je geen bijtelling?

Er zijn situaties waarin je geen bijtelling hoeft te berekenen:

  • Minder dan 500 privékilometers per jaar: Als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt, blijft bijtelling buiten beeld.
  • Geen privégebruik: Heb je een bestelauto die uitsluitend zakelijk wordt gebruikt? Of heb je een verklaring geen privégebruik ingevuld? Dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je de auto van de zaak niet privé rijdt, bijvoorbeeld met een rittenadministratie.

Rittenadministratie: Wel of niet verplicht?

Volgens een uitspraak van de rechter van de Hoge Raad is rittenadministratie niet verplicht, maar de Belastingdienst adviseert je wel om dit te doen. Zonder rittenadministratie sta je namelijk zwak in het bewijzen dat je de auto nauwelijks privé gebruikt. En dat kan leiden tot onnodige problemen met de belastingdienst.

Rittenregistratie bijhouden? Wij hebben de 10 beste rittenregistratie apps voor je op een rijtje gezet.

Nog niet uitgelezen?