Blogs & artikelen

Alles dat je moet weten over de slottermijn

4 minuten leestijd

Bij het leasen van een auto of bedrijfswagen, spreek je een leaseperiode af. Een langere leaseperiode levert een lager maandbedrag in vergelijking met een korte leasepeeriode. Maar ook de slottermijn heeft invloed op je maandbedrag. Ontdek het hier.

telefoon in hand met rekenmachine applicatie geopend
Leasen
Auto's

Wat is de slottermijn bij leasen?

Aan het einde van de financial lease heb je te maken met de slottermijn. Dit is een apart bedrag dat gebruikt wordt om je maandlasten een beetje te drukken. De slottermijn los je tijdens de leaseperiode namelijk niet af. Je betaalt enkel rente over dit bedrag. Een hogere slottermijn zorgt ervoor dat je maandlasten lager zijn. Ontdek hier meer over wat financial lease is.

Wanneer je leaseperiode erop zit, dan heb je de keuze om de slottermijn te betalen. Kies je hiervoor? Vanaf dat moment is de auto of bedrijfswagen helemaal van jou en blijf je erin rijden. Zo ben je niet alleen de economische eigenaar van de auto, maar ook de juridische eigenaar. Ook kun je na het betalen van de slottermijn de auto verkopen. Handig wanneer deze een hogere restwaarde heeft dan de slottermijn.

Door de slottermijn niet te betalen, eindigt de leaseperiode en gaat de auto of bedrijfswagen terug naar de leasemaatschappij. Dat is het moment om bijvoorbeeld een nieuwe auto of bedrijfswagen te gaan leasen. Het laatste bedrag dat je in één keer zou moeten neerleggen, voorkom je op deze manier en daardoor kun je nieuwe investeringen doen. Zo kun je makkelijk een bedrijfswagen leasen.

Hoe ga je om met de slottermijn?

Heb je in onze grote voorraad de auto gevonden die je wilt leasen? Kijk bij de leaseberekening alvast wat je met de slottermijn wilt doen. Standaard staat deze op het maximale bedrag. Dat bedrag is de verwachte restwaarde van de auto of bedrijfswagen aan het einde van de leaseperiode.

Ben je van plan om de auto na de leasperiode te blijven gebruiken? Met een lagere slottermijn gaat je maandbedrag omhoog, maar hoef je aan het einde van de leaseperiode een minder groot bedrag af te lossen. Zo houd je meer ruimte om andere grote investeringen te doen. Weet je nu al dat je aan het einde van de leaseperiode overstapt op een nieuwe auto? Houd dan de slottermijn hoog. Over dat bedrag betaal je alleen maar rente en zo is het af te lossen maandbedrag lager. Ontdek hier meer over wat leasen is.

Dit is wanneer je met een slottermijn te maken krijgt

De slottermijn komt aan het einde van de leaseperiode. Je zet deze lager vast wanneer je van plan bent om de auto over te nemen. Bij financial lease kan dat al na 12 maanden. Maar meestal wordt voor een leaseperiode van 60 maanden, oftewel 5 jaar, gekozen. Na deze periode betaal je de slottermijn.

De slottermijn speelt alleen bij financial lease een rol. Deze vorm van leasen is het beste te vergelijken met het nemen van een hypotheek. Maar in plaats van dat je huis het onderpand is, heb je nu je auto als een onderpand. Bijkomend voordeel van financial lease is dat je gelijk de economische eigenaar bent van de auto en bedrijfswagen. Daardoor zet je de auto op de balans en profiteer je van aftrekposten. Na de leaseperiode en het betalen van de slottermijn ben je ook juridisch de eigenaar. Het is vergelijkbaar met een tweedehands auto op afbetaling kopen.

Een alternatief op financial lease is operational lease. Daar heb je niet te maken met een slottermijn. Deze vorm van leasen vergelijk je het beste met huren. De auto blijft zo eigendom van de leasemaatschappij. In het maandbedrag dat je betaalt zitten wel gelijk alle andere kosten. De wegenbelasting, reparatie- en onderhoudskosten en verzekering vallen allemaal onder het leasebedrag.

Bespreek de mogelijkheden

Weet je al dat je na de leaseperiode de auto wil houden? Dan is een lage slottermijn wellicht verstandiger. Wanneer er nog twijfel is, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Samen kijken we naar de mogelijkheden en helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Zo kun je al leasen zonder jaarcijfers.

Nog niet uitgelezen?