Blogs & artikelen

Youngtimer lease: wat is er mogelijk en hoe profiteer je van fiscale voordelen?

4 minuten leestijd

Overweeg je voordelig in een kwaliteitsauto te rijden? Denk dan aan het leasen van een youngtimer. Ontdek hier alle details over youngtimer lease, bijtelling, regelingen voor 2023 en 2024 en meer.

Banner van de blog
Leasen
Auto's

Op een voordelige manier in een kwaliteitsauto rijden? Dan is leasen van een youngtimer iets voor jou. Dit zijn auto's tussen de 15 en 25 jaar oud. Ze worden steeds populairder en ook wordt het aanbod steeds groter. Vooral onder ondernemers zijn deze voertuigen steeds meer in trek vanwege hun aanzienlijke fiscale voordelen. Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over het leasen van een youngtimer, de bijtelling, en de regelingen voor 2023 en 2024.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 25 jaar oud is. Het maakt hierbij niet uit of je deze in Nederland hebt gekocht of geïmporteerd uit het buitenland. Het begrip 'youngtimer' is de afgelopen jaren snel gegroeid. Er vallen meer auto’s hieronder dan je misschien zou denken. Niet alleen sportauto's, maar ook gezinsauto's kunnen youngtimers zijn.

Bijtelling youngtimer: zo zit het

Bijtelling is het bedrag dat je als zakelijke rijder moet betalen voor het privégebruik van een auto van de zaak. Voor youngtimers bedraagt de bijtelling 35% van de dagwaarde (WEV) van de auto. Als de youngtimer milieuvriendelijk is, met een uitstoot van 0 gram CO2, wordt het bijtellingspercentage verlaagd naar 17%. Dit ligt gemiddeld 75% lager dan bij auto's jonger dan 15 jaar. Lees hier meer over hoe het zit met de fiscale bijtelling in 2023

Rekenvoorbeeld voor bijtelling

Laten we een praktisch voorbeeld bekijken om de voordelen van een youngtimer inzichtelijk te maken. Stel je voor dat je een gloednieuwe auto hebt met een cataloguswaarde van € 80.000,- en een standaard bijtellingstarief van 22%. Dit zou resulteren in € 17.600,- bruto per jaar, wat neerkomt op een maandelijkse bijtelling van € 550 tot € 784, afhankelijk van je belastingschijf.

In vergelijking hiermee nemen we een youngtimer met dezelfde cataloguswaarde van € 80.000,-, maar met een huidige waarde van slechts € 8.000,-. Met een bijtelling van 35% over de dagwaarde, zou de bruto bijtelling slechts € 2.800,- per jaar bedragen, wat resulteert in een maandelijkse bijtelling van slechts € 85 tot € 112, afhankelijk van je belastingschijf. Met een youngtimer ben je dus al snel honderden euro’s minder per maand aan bijtelling kwijt.

Alles over de youngtimer regeling voor 2023 (en 2024)

In 2023 kun je als zakelijke rijder met oudere auto's genieten van extra belastingvoordeel dankzij de youngtimer regeling. Wel veranderen de regels regelmatig. Zo staat het belastingstelsel met betrekking tot woon-werkverkeer op het punt te veranderen. Het plan is om het belastingvoordeel van de youngtimer regeling uiterlijk in 2026 volledig stop te zetten.

Overgangsregeling in 2025

Het belastingstelsel kan in 2025 een overgangsregeling introduceren voor de youngtimer regeling. Dit kan gevolgen hebben voor de belastingvoordelen die tot dat jaar gelden. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen.

Milieuvriendelijke alternatieven

Naast de youngtimer regeling kunnen zakelijke rijders ook profiteren van belastingvoordelen voor milieuvriendelijke auto's. Het is daarom slim om de mogelijkheden voor hybride of volledig elektrische auto's te verkennen, vooral als de regels voor youngtimers veranderen.

3 voordelen van een youngtimer

Overweeg je een youngtimer te gebruiken? Zakelijk kun je dan op meerdere voordelen rekenen. Dit zijn de drie belangrijkste.

Voordeel 1: Lage bijtelling per maand

Met een youngtimer profiteer je van aanzienlijk lagere maandelijkse bijtelling kosten in vergelijking met nieuwere auto's. Dit betekent dat je meer geld in je zak kunt houden terwijl je geniet van het comfort en de stijl van een kwaliteitsauto. Dankzij de lagere bijtelling kun je je financiële middelen effectiever beheren en investeren in andere zakelijke behoeften.

Voordeel 2: Lage afschrijving

Auto's verliezen meestal het meeste van hun waarde in de eerste paar jaar na aankoop. Bij youngtimers is het meeste van hun waardeverlies dus al gebeurd. Hierdoor zal de waarde van een youngtimer tijdens de leaseperiode meestal langzamer afnemen dan die van een nieuwe auto. Dit betekent dat je minder last hebt van de financiële gevolgen van waardevermindering, waardoor het leasen van een youngtimer op de lange termijn een voordelige keuze kan zijn.

Voordeel 3: Zakelijke kostenaftrek

Bij het leasen van een youngtimer kun je praktisch alle uitgaven als bedrijfskosten registreren. Dit omvat onderhoud, reparaties, brandstof en zelfs afschrijvingen. Dit leidt tot aanzienlijke belastingvoordelen en besparingen voor jouw bedrijf. Het maakt youngtimer lease niet alleen een financieel aantrekkelijke optie, maar ook een praktische keuze voor ondernemers die de totale eigendomskosten willen minimaliseren.

3 nadelen van een youngtimer

Er kleven ook nadelen aan het hebben van een youngtimer. Goed om bij stil te staan voordat je er een koopt.

Nadeel 1: Kans op dure reparaties

Het ouder worden van een auto brengt vaak een grotere kans op (dure) reparaties met zich mee. Voor bezitters van youngtimers kunnen deze onverwachte reparatiekosten een financiële uitdaging vormen. Het regelmatig onderhouden van de auto en rekening houden met mogelijke reparaties kan de totale kosten van het bezit van een youngtimer verhogen.

Nadeel 2: Niet de nieuwste opties

In youngtimers vind je doorgaans niet dezelfde geavanceerde technologische snufjes als in moderne auto's. Dat betekent dat je niet kunt genieten van handige functies zoals geavanceerde infotainmentsystemen, hulpsystemen tijdens het rijden, en Apple carplay. Ben je gewend aan de nieuwste technologie? Dan kan dit een nadeel zijn.

Nadeel 3: Hoge brandstofkosten

Veel youngtimers hebben minder efficiënte motoren. Je maakt zo meer brandstofkosten en dat merk je vooral bij grotere youngtimers. Of als je veel kilometers rijdt.

Een youngtimer kopen? Financial lease is ook een optie

Wil je zakelijk van een youngtimer genieten? Dan is financial lease een aantrekkelijke optie voor jou. Het biedt verschillende voordelen ten opzichte van het zelf kopen van een youngtimer. Hier zijn enkele redenen waarom financial lease een slimme keuze kan zijn:

1. Geen hoog aankoopbedrag

Je hoeft niet in één keer het volledige aankoopbedrag van de youngtimer op te hoesten. In plaats daarvan betaal je het in maandelijkse delen, waardoor je meer geld beschikbaar hebt voor andere investeringen in je bedrijf.

2. Meteen economisch eigenaar

Bij financial lease ben je vanaf het begin de economische eigenaar van de youngtimer. Dit betekent dat je de auto op je balans kunt zetten en kunt profiteren van fiscale voordelen, zoals afschrijvingen en renteaftrek. Je bouwt hiermee vermogen op in plaats van te investeren in een auto.

3. Gemakkelijke financiering

Meestal vraagt de bank om een rapport waarin staat hoeveel de auto waard is voordat je de auto kunt leasen. Dit kan eenvoudig worden geregeld door het autobedrijf waar de youngtimer te koop staat, in samenwerking met een externe taxateur. Dit proces vereenvoudigt de financiering van je youngtimer.

Youngtimer lease bij DTC Lease

Kortom, financial lease biedt jou als ondernemer de mogelijkheid om met gemak en flexibiliteit in een youngtimer te rijden, zonder de lasten van een hoge aankoopsom. Het geeft je de kans om te genieten van de voordelen van zakelijk rijden in een youngtimer, terwijl je je geld voor andere zakelijke dingen kunt gebruiken.  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over financial leaseopties voor youngtimers.

Nog niet uitgelezen?