Wat is leasen?

Leasen is het langdurig huren van een auto of het kopen van een auto op afbetaling. Je betaalt daarvoor een vast maandbedrag. Op deze pagina lees je meer over wat leasen is, welke vormen van leasen er zijn en op welke voordelen je kunt rekenen.

Hoe werkt leasen?

Met leasen krijg je de beschikking over een auto of bedrijfsmiddel als je een leaseovereenkomst ondertekent bij een leasemaatschappij. Daarbij bepaal je zelf over welke periode dit gaat en tegen welke voorwaarden. Wanneer je een lager maandbedrag wilt, kun je er voor kiezen om te beginnen met een aanbetalingsbedrag. Daarmee ben je daarna per maand minder kwijt en heb je ook niet gelijk een hoge uitgavenpost. Afhankelijk van de leasevorm zijn er verschillende voordelen.

Welke verschillende soorten van leasing zijn er?

Er zijn verschillende leasevormen. Dit zijn er drie die wij aanbieden.

Financial lease

Financial lease is een leasevorm die je kunt vergelijken met een hypotheek op je huis. Je bent direct eigenaar van de auto, die tijdens de leaseperiode als onderpand dient voor de leasemaatschappij. Met financial lease betaal je een vast maandbedrag en aan het einde van de leaseperiode blijft er mogelijk een slottermijn over. Na het betalen van deze slottermijn is de auto van jou. Ontdek hier wat financial lease is.

Het voordeel van financial lease is dat je meteen eigenaar bent. Daarmee zet je de auto op de balans en profiteer je van investeringsaftrek, renteaftrek en het fiscaal afschrijven. Ook hoef je je geen zorgen te maken over een contract met een beperkt aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Het is een goed alternatief op een tweedehands auto op afbetaling.

Operational lease

Met operational lease huur je de auto en zijn de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties inbegrepen bij het maandbedrag. Dat hoef je dus niet zelf los te regelen. Bijkomend voordeel is dat het interessant is als je weinig schadevrije jaren hebt. Bijvoorbeeld omdat je nog niet lang een rijbewijs hebt. De leasemaatschappij betaalt de verzekering. Deze leasevorm is ook handig als je geen verrassingen wilt. Bij schade en onderhoud draai je immers niet voor de kosten op. Na de leaseperiode lever je de auto weer in. Ontdek hier wat operational lease is.

Shortlease

Een derde leasevorm is shortlease. Dit werkt hetzelfde als bij operational lease. Je huurt als het ware de auto. Het grote verschil zit hem in de periode. De looptijd is korter en je bent flexibel. Het contract voor deze leasevorm is na de eerste maand van gebruik dagelijks opzegbaar.

Wat zijn de kosten van leasen en wat is inbegrepen in het maandelijkse bedrag?

De kosten van leasen zijn afhankelijk van de auto die je kiest en de leasetermijn. Bij een goedkopere auto met een langere termijn betaal je een lager maandelijks bedrag dan wanneer je een dure auto voor een korte periode leaset. Dat geldt ook voor equipment lease.

Wat er is inbegrepen bij het maandbedrag? Dat hangt af van hoe je gaat leasen. Bij financial lease betaal je alleen voor het aflossen. Andere kosten betaal je zelf. Bij operational en shortlease worden alle extra kosten zoals de verzekering en de wegenbelasting door de leasemaatschappij betaald. Daardoor is het leasebedrag hoger. Onderaan de streep ben je mogelijk toch goedkoper uit, omdat je bij financial lease deze kosten zelf los betaalt. In beide gevallen kun je wel snel en makkelijk een bedrijfswagen leasen.

Onze klanten geven ons een
4.6
van de 5 sterren op

Veelgestelde vragen

  • Kan ik de leaseovereenkomst tussentijds opzeggen?

    Het is mogelijk om je leaseovereenkomst tussentijds op te zeggen. Bij financial lease betaal je dan de resterende maanden van je contract inclusief de verschuldigde rente. Bij shortlease kun je na de eerste maand met een opzegtermijn van een dag de lease opzeggen. Bij operational lease kun je een beëindigingsvoorstel opvragen.

  • Hoe lang duurt mijn leaseovereenkomst?

    Dat bepaal je helemaal zelf. Dat kan vanaf 12 maanden, maar ook voor een periode van 72 maanden. Bij een langere periode van leasen is je maandbedrag lager dan wanneer je voor een kortere periode kiest. Met shortlease duurt de leasetermijn minimaal een maand. Daarna is het dagelijks opzegbaar.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar

employee