Voor- en nadelen operational lease

Ben je benieuwd of operational lease geschikt is voor jouw bedrijf? Hieronder hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet.

Voordelen operational lease

1. Inzicht in kosten

Bij operational lease betaal je een vast maandelijks bedrag waarin alle kosten zijn inbegrepen, zoals onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting. Zo weet je precies elke maand waar je aan toe bent.

2. Geen grote inverstering

Je hoeft geen grote investering te doen om een auto of bedrijfsmiddel te leasen. Dit is vooral gunstig voor bedrijven die hun kapitaal liever ook ergens anders inzetten.

3. Geen eigenaarschap 

Je wordt geen eigenaar van de auto of het bedrijfsmiddel. Dit kan voordelig zijn omdat het object niet op je balans komt te staan en je financiële ratio’s niet beïnvloedt.

4. Geen waardeverlies

Het risico van waardevermindering ligt bij de leasemaatschappij, niet bij jou. Na de leaseperiode kun je eenvoudig overstappen naar een nieuw model zonder je zorgen te maken over doorverkoop of restwaarde.


Nadelen van operational Lease

1. Kilometerbeperking

De meeste operational leasecontracten hebben een limiet op het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Als je dit limiet overschrijdt, kunnen er extra kosten ontstaan. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in je overweging in het kiezen van de juiste leasevorm. 

2. Geen fiscale voordelen

Je wordt geen eigenaar van het object. Dit betekent dat je geen fiscale voordelen hebt, zoals investeringsaftrek of afschrijvingen op je balans.

3. Hogere maandelijkse kosten

Operational lease kan duurder zijn dan financial lease, omdat je betaalt voor extra diensten en gemak. Als je deze extra’s niet nodig hebt, kan het financieel minder aantrekkelijk zijn.

Heb je vragen (over operational lease)?

Operational lease biedt duidelijkheid, gemak en flexibiliteit, maar het is belangrijk om de genoemde voor- en nadelen af te wegen bij je keuze. Als je meer wilt weten of specifieke vragen hebt, staan we voor je klaar om je te adviseren. Neem gerust contact op.