Bereken het juiste aantal kilometers voor jouw leasecontract en bespaar
Weet jij precies hoeveel kilometer je per jaar rijdt? De kans is groot dat het antwoord ‘nee’ is. Als je van plan bent om binnenkort een auto te leasen, dan is het slim om je daar eens in te verdiepen. Want als je het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, goed inschat, kun je behoorlijk wat geld besparen. In dit blog lees je er meer over.
Private lease versus operational lease
Allereerst is het belangrijk om de juiste leasevorm te kiezen. Voor particulieren is er private lease. Dit lijkt veel op huren. Je betaalt een vast bedrag per maand waarin de kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting zijn opgenomen. Alleen de brandstof betaal je zelf. Na afloop van het contract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.
Ben je ondernemer en rijd je weinig zakelijke kilometers per jaar? Dan kan private lease ook interessant zijn. Je mag de kosten voor de zakelijke kilometers namelijk aftrekken van je omzet. Daarnaast kun je kiezen voor operational lease. Dit werkt hetzelfde als private lease, alleen is deze leasevorm speciaal voor ondernemers.
Vast aantal kilometers per jaar en kilometerbundels
Het aantal kilometers dat je op jaarbasis met je leaseauto rijdt, heeft direct invloed op je maandelijkse kosten. Als je een leasecontract afsluit, maak je van tevoren afspraken over het aantal kilometers. Sommige leasemaatschappijen werken met een vast aantal kilometers per jaar. Andere bieden kilometerbundels. Dan moet je bijvoorbeeld tussen de 10.000 en 15.000 of 25.000 en 30.000 kilometer per jaar blijven.
Analyseer je rijgedrag
Ben je van plan om binnenkort te gaan leasen, maar wil je niet te veel betalen voor je leasecontract? Dan is het verstandig om het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden, goed in te schatten. Dit doe je als volgt:
- Stap 1 - Houd je huidige kilometers bij. Noteer een paar maanden achter elkaar hoeveel kilometers je rijdt. Dit kun je zelf doen, maar er zijn ook handige apps voor.
- Stap 2 - Maak een jaarinschatting van het aantal kilometers. Heb je het aantal kilometers gedurende een paar maanden bijgehouden? Bereken dan het gemiddelde en vermenigvuldig dit met 12. Wil je aan de veilige kant zitten? Voeg dan eventuele extra reizen toe. Bijvoorbeeld voor vakanties, uitjes en weekendjes weg.
- Stap 3 - Houd rekening met veranderingen. Heb je plannen voor een verhuizing, een andere baan of gezinsuitbreiding? Dit kan invloed hebben op het aantal kilometers dat je rijdt. Neem deze plannen ook mee in je berekening.
Op deze manier krijg je een realistisch beeld van het aantal kilometers dat je per jaar met je leaseauto gaat rijden. Daar kun je het vaste aantal kilometers per jaar of de kilometerbundel op afstemmen. De Consumentenbond geeft hiervoor een handig rekenvoorbeeld. Dit geeft je alvast een idee van het bedrag dat je per jaar kunt besparen.
Tip: sommige leasemaatschappijen bieden handige kilometercalculators op hun site aan. Daarbij vul je een inschatting in van het aantal kilometers dat je rijdt voor woon-werkverkeer, sport, uitjes, bezoekjes aan vrienden en vakanties. Vervolgens rolt daar een advies uit over het jaarlijkse aantal kilometers of de hoogte van de kilometerbundel.
Tip: check elk jaar of het maximumaantal kilometers per jaar of de kilometerbundel nog bij je past. Want in een jaar tijd kan er veel veranderen. Doe deze check op een vast moment. Bijvoorbeeld elk jaar in december. Breng je zakelijke en privéplannen in kaart en ga na of die impact hebben op het aantal kilometers dat je het komende jaar gaat rijden. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.
Vergelijk de voorwaarden
Natuurlijk heeft zo’n jaarlijkse check alleen zin als je je maximumaantal kilometers of kilometerbundel van de leasemaatschappij mag aanpassen. Vergelijk daarom altijd de voorwaarden van verschillende leasemaatschappijen voordat je een keuze maakt. Dit kan je behoorlijk wat geld schelen. Let daarbij op het volgende:
- Werkt de leasemaatschappij met een maximumaantal kilometers op jaarbasis of met kilometerbundels?
- Wat is het maximumaantal kilometers op jaarbasis en welke kilometerbundels zijn er?
- Wat zijn de extra kosten als je het aantal afgesproken kilometers overschrijdt? (Leasemaatschappijen hanteren hiervoor verschillende tarieven, afhankelijk van het soort auto.)
- Krijg je geld terug voor niet-gereden kilometers? Zo ja, wat is de prijs per kilometer?
- Is het mogelijk om de kilometerbundel of het maximumaantal kilometers per jaar tussentijds aan te passen? Met andere woorden: kun je kilometers bijkopen als je meer rijdt/het aantal kilometers naar beneden bijstellen – en dus geld terugkrijgen –als je minder rijdt?
Tip: veel mensen denken dat ze jaarlijks meer kilometers rijden dan ze daadwerkelijk doen. Het gevolg? Ze kiezen een te hoog maximumaantal kilometers per jaar of een te grote kilometerbundel, waardoor ze maandelijks te veel betalen. Twijfel je? Kies dan voor een lager maximumaantal kilometers per jaar of een lagere bundel. Rijd je toch wat meer, dan betaal je een kleine meerprijs per extra gereden kilometer. Onder aan de streep is het vaak goedkoper om af en toe te betalen voor wat extra kilometers dan dat je maandelijks te veel betaalt voor een te hoog maximumaantal kilometers of een te grote bundel.
Je nieuwe leaseauto vind je bij DTC Lease
Heb je eenmaal een goede inschatting gemaakt van het aantal kilometers dat je op jaarbasis gaat rijden? Dan is het tijd om een passende leaseauto uit te zoeken. DTC Lease heeft een interessant aanbod van bedrijfswagens en personenauto’s. Neem snel een kijkje.