Blogs & artikelen

Alles wat je moet weten over een auto financieren bij de dealer

4 minuten leestijd

Sta je op het punt om een nieuwe auto te kopen? Je kunt je auto financieren bij de dealer. Maar hoe werkt dit precies en past deze keuze bij jou? Na het lezen van dit blog weet je het allemaal.

Banner van de blog
Leasen
Auto's
Financieren

Wat is een auto financieren?

Een auto financieren houdt in dat een kredietverstrekker het bedrag voorschiet. Dit betaal je dan in termijnen af. Bij het financieren van een auto maakt het niet uit of je een nieuwe of een tweedehands auto wilt kopen.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het financieren van een auto, waaronder: financial lease, operational lease en private lease.

Wat voor leningen zijn er?

Bij de dealer zijn er ook diverse leenmogelijkheden om de aankoop van een auto te financieren.Dit zijn de twee belangrijkste.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een financiële optie waarmee je een specifiek geldbedrag kunt lenen voor persoonlijke doeleinden. Je hebt hier de keuze tussen een persoonlijke lening met of zonder onderpand. Een persoonlijke lening zonder onderpand is een lening waarbij je het hele leenbedrag in één keer op je rekening krijgt. Heb je gekozen voor een lening met bijvoorbeeld een auto als onderpand, dan ontvangt de autodealer het bedrag. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug. Je maandelijkse aflossing, de rente en de looptijd staan bij een persoonlijke lening vooraf vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat de persoonlijke lening kost. Dat zorgt voor financiële rust en zekerheid. Met een persoonlijke lening kun je dus snel eigenaar worden van bijvoorbeeld de droomauto die je op het oog hebt. Bij DTC Lease bieden we deze mogelijkheid aan, lees hier meer informatie over de persoonlijke lening.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele lening waarbij je een bepaalde opnamelimiet afspreekt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag, en je kunt de afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Het is een handige keuze als je financiële flexibiliteit nodig hebt. Bij DTC Lease bieden we deze optie niet aan, maar het kan ergens anders wel beschikbaar zijn.

Hoe werkt het financieren van een auto bij de dealer?

Het financieren van een auto bij de dealer is een praktische manier om je droomauto te bemachtigen zonder direct een groot bedrag op tafel te leggen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe dit proces werkt en wat jij kunt verwachten.

Stap 1: Auto selecteren

Je zoektocht naar een nieuwe auto begint bij een autodealer. Dit is het moment waarop je de auto kunt kiezen die perfect bij jouw wensen en behoeften past.

Stap 2: Financiële check

Voordat je de auto kunt financieren, zal de dealer een financiële check uitvoeren. Dit omvat meestal een BKR-check om je kredietwaardigheid te beoordelen. Op basis van de resultaten van deze check zal de dealer bepalen welke financieringsopties beschikbaar zijn voor jou.

Stap 3: Financiering regelen

Heb je een auto gekozen? En is de financiële check gedaan? Dan zal de dealer je helpen om de financiering te regelen. Ze zullen je door het aanvraagproces leiden en de nodige documenten met je bespreken. Het is belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken en eventuele vragen te stellen.

Stap 4: De auto is van jou

Na het afronden van de financiële formaliteiten is de auto officieel van jou. Je kunt de sleutels in ontvangst nemen en de weg op gaan om van je nieuwe auto te genieten. Het proces van het financieren van een auto bij de dealer is vaak snel en efficiënt, waardoor je snel kunt genieten van je nieuwe voertuig. Het verschilt per dealer hoe snel dit kan gaan.

De voordelen van een auto financieren bij de dealer

Twijfel je nog of het financieren van een auto bij de dealer iets voor jou is? Er zijn meerdere voordelen.

Voordeel 1: Gemak

Een van de grootste voordelen van het financieren van een auto bij de dealer is het gemak. Je kunt zowel de auto kopen als financieren op één plek, waardoor je tijd en moeite bespaart. Dit zorgt ervoor dat je niet bij verschillende instellingen leningen hoeft aan te vragen.

Voordeel 2: Spreiding van kosten

Met een autofinanciering hoef je niet het volledige aankoopbedrag in één keer te betalen. Je betaalt het bedrag in termijnen af.  Meestal in enkele jaren. Dit maakt het financieren van een auto toegankelijk voor meer mensen.

Voordeel 3: Fiscale voordelen

Voor ondernemers biedt het financieren van een auto fiscale voordelen. Je kunt de auto meteen op de balans zetten en profiteren van belastingvoordelen. Informeer bij je belastingadviseur voor meer informatie.

De nadelen van een auto financieren bij de dealer

Nadelen zijn er ook als je een auto gaat financieren bij de dealer. Dit zijn ze.

Nadeel 1: Beperking in autoselectie

Sommige dealers beperken financieringsaanbiedingen tot specifieke automodellen of merken. Dit kan je keuzemogelijkheden beperken en je dwingen om een auto te kiezen die binnen de financieringsopties van de dealer valt, zelfs als dit niet jouw eerste keuze is.

Nadeel 2: Verplichting bij verkoop of total loss

Verkoop je de auto binnen de afbetaaltermijn? Of is hij door een ongeluk total loss verklaard? Dan moet je nog steeds het volledige aankoopbedrag afbetalen. Zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent en overweeg een passende verzekering.

Is een auto financieren bij de dealer de juiste keuze voor jou?

Een auto financieren bij de dealer kan een slimme keuze zijn voor zowel particulieren als ondernemers. Het biedt gemak, spreiding van kosten en fiscale voordelen. Maar vergeet niet dat er ook mogelijke nadelen zijn, zoals beperking in autoselectie en verplichtingen in geval van verkoop of schade. Overweeg je opties zorgvuldig voordat je deze belangrijke financiële beslissing neemt.

Als je klaar bent om je nieuwe auto te financieren, bekijk dan ons aanbod op onze website. Wij staan klaar om je te helpen bij het realiseren van je auto dromen.

Nog niet uitgelezen?