Blogs & artikelen

Subsidie elektrische auto 2024

3 minuten leestijd

Leer hier alles over de subsidie voor elektrische auto's in 2024. We leggen uit wat het inhoudt, de voorwaarden, hoe je het aanvraagt en meer. Ontdek het hier.

Vrouw is haar elektrische auto aan het opladen die ze met subsidie heeft gekocht
Wet- en regelgeving
Elektrisch rijden

Wil je weten hoe je flink kunt besparen op de aanschaf of lease van een elektrische auto? Dat kan! Als particulier kun je namelijk gebruikmaken van subsidies. Voor een tweedehands elektrische auto (occasion) kun je € 2.000,- subsidie ontvangen, terwijl dit voor een nieuwe elektrische auto zelfs € 2.950,- kan zijn. Dat is een aanzienlijk bedrag, waarmee je allerlei leuke dingen kunt doen. Als je van plan bent om in 2024 een volledig elektrische auto te kopen of leasen, kom je mogelijk in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Benieuwd of jij recht hebt op deze regeling? Lees dan snel verder.

Wat is de SEPP?

De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is een initiatief van de Nederlandse overheid om particulieren te stimuleren elektrische auto’s aan te schaffen. Deze subsidie is bedoeld voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s.

Hoeveel subsidie kun je aanvragen?

  • Nieuwe auto’s: Als je in 2024 een nieuwe elektrische auto koopt, kun je € 2.950,- subsidie aanvragen. Dit bedrag geldt alleen als je een koopovereenkomst hebt afgesloten op of na 1 januari 2024.
  • Tweedehands auto’s: Voor een tweedehands elektrische auto kun je € 2.000,- subsidie krijgen.

Voorwaarden voor de SEPP-subsidie

Om in aanmerking te komen voor de SEPP-subsidie, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Particulier: Je bent een particulier met een geldig woonadres in Nederland.
  • Koopovereenkomst: Je hebt een schriftelijke koopovereenkomst voor de aankoop van de elektrische personenauto. Deze overeenkomst moet op jouw naam staan en gesloten zijn op of na 1 januari 2024.
  • Elektrische auto: De auto moet een nieuwe elektrische personenauto zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP gemeten). 
  • De nieuwprijs (catalogusprijs) van de auto die op jouw naam komt in het kentekenregister (RDW) moet minimaal € 12.000,- en maximaal € 45.000,- zijn. Let dus op met het kiezen van extra opties bij de auto, de auto mag namelijk écht niet duurder zijn dan € 45.000,-.
  • De auto moet minimaal 3 jaar op jouw naam staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar, dan heb je kans dat je een gedeelte van de subsidie moet terugbetalen. 

Bekijk hier de subsidievoorwaarden voor:


Let op: In de looptijd van SEPP (2020-2025) kun je maar in één aanvraagronde subsidie krijgen als je voldoet aan de voorwaarden. 

Welke auto’s vallen onder de SEPP?

Op de Autolijst SEPP staan merken en modellen van elektrische personenauto’s die mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. Deze lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. Of de auto daadwerkelijk voldoet aan de voorwaarden hangt ook af van de keuzes die je maakt in de uitvoering. 

Hoe kan ik de subsidie voor mijn elektrische auto aanvragen?

De subsidie kun je eenvoudig aanvragen via de RVO-website. Het is belangrijk om te weten dat je de subsidie echt zelf moet aanvragen. Niemand anders kan dit voor jou doen. Verder is het goed om te weten dat er aan het begin van dit jaar een budget is gereserveerd dus op = op. Wees dus op tijd met het aanvragen van de SEPP.

Komen hybride auto’s in aanmerking voor SEPP in 2024?

Nee, in de naam SEPP staat specifiek ‘elektrische personenauto’s’. Dit betekent dat alleen volledig elektrische auto’s in aanmerking komen voor de subsidie. Hybride of plug-in hybride auto's komen dus niet in aanmerking. 

Nog meer voordeel met een elektrische auto

Naast het subsidievoordeel zijn er nog andere voordelen verbonden aan het rijden van een elektrische auto. Ze stoten geen CO2 uit, rijden fluisterstil en laden snel en voordelig op. Hierdoor bespaar je niet alleen op brandstofkosten, maar betaal je ook geen wegenbelasting. Let wel op, dit gaat veranderen.

In de Voorjaarsnota 2024 stelde het kabinet voor om ook na 2025 een kleine korting in de motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische personenauto’s te behouden. Deze korting compenseert het extra gewicht van de accu, wat elektrische auto's zwaarder maakt dan brandstofauto's. In 2025 krijg je een korting van 75% op de wegenbelasting, vanaf 2026 geldt een korting van 40%, tussen 2026 en 2028, 35% in 2029 en 30% in 2030.

Voor zakelijke rijders geldt geen subsidie, maar zij profiteren wel van een lagere fiscale bijtelling. Zo maakt de overheid een stekkerauto aantrekkelijk voor iedereen.

Ontdek ons elektrische aanbod

Zoals gezegd, de totale subsidiepot is niet oneindig en slinkt snel. Neem daarom snel een kijkje in ons aanbod van elektrische auto's en profiteer van de subsidie.