Blogs & artikelen

Alles over de milieu investeringsaftrek

3 minuten leestijd

Bij het kopen of het leasen van een milieuvriendelijke auto kun je profiteren van de milieu investeringsaftrek. Hier lees je hoe je daarvoor in aanmerking komt en wat de voordelen zijn.

Banner van de blog
Leasen
Wet- en regelgeving
Auto's
Ondernemen

Wat is de milieu investeringsaftrek?

Met de milieu investeringsaftrek kun je de fiscale winst verlagen. Je kunt tot 45 procent van het investeringsbedrag van de auto die je koopt of least in mindering brengen op de winst. Het percentage dat je kunt aftrekken, is afhankelijk van de milieu-effecten van de auto.

Denk ook aan de VAMIL

Daarnaast heb je de VAMIL. Dat is de Willekeurige afschrijving milieu investeringen. Daarmee kun je de investering die je op een willekeurig moment doet afschrijven. Deze afschrijving is beperkt tot 75 procent van de waarde van het object. Hierdoor verlaag je de fiscale winst in een bepaald jaar en betaal je minder belasting in dat jaar.

Combinatie VAMIL en milieu investeringsaftrek

Het is mogelijk om de twee regelingen te combineren. Dat is gangbaar. Hierdoor betaal je in het jaar waarin je ze gebruikt nog minder belasting. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst. Op de Milieulijst staan alle auto’s en bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de aftrek. Je kunt de Milieulijst die elk jaar verandert, downloaden op de RVO website.

Voorbeelden van auto’s die in aanmerking komen

Niet elk voertuig komt in aanmerking voor de VAMIL of de milieu investeringsaftrek. Bijvoorbeeld een nieuwe elektrische auto valt niet onder de aftrek. Dit zijn een paar voorbeelden van auto’s waarmee je profiteert van de aftrek voordelen:

 • Elektrische bestelauto met een hoger investeringsbedrag dan € 11.000. Over de eerste € 11.000 kun je geen aftrek krijgen.

 • Waterstof aangedreven bestelauto met een maximale aftrek van € 125.000.

 • Elektrisch aangedreven taxi met een maximale aftrek van € 40.000

 • Elektrisch aangedreven bus. Hier zit geen minimale of maximale aftrek op.

 • Waterstof aangedreven personenauto met een maximale aftrek van € 75.000.

Zo kun je de milieu investeringsaftrek toepassen

Om te kunnen profiteren van de milieu investeringsafstrek moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • De auto of bedrijfsmiddel wordt als type genoemd op de Milieulijst. Deze lijst verandert elk jaar.

 • De auto moet binnen drie maanden na de investeringsdatum zijn aangemeld bij de RVO. De investeringsdatum is de datum waarop je de auto bestelt. Bij een lange leveringstijd kan het zijn dat de drie maanden al zijn verlopen voordat je de auto ontvangt. Ga er dus zo snel mogelijk mee aan de slag.

 • Je auto of bedrijfsmiddel moet nieuw zijn. Dat betekent dat het object niet ouder mag zijn dan 6 maanden. Of als het een auto is, dat er niet meer dan 6.000 kilometer op de kilometerteller staat. Dat kan ook bij een tweedehands auto, zolang het maar een nieuw model is.

 • De minimale investering die je maakt is € 2.500. Bij sommige objecten moet het meer zijn dan een bepaald bedrag. Daarvoor kun je weer de RVO lijst raadplegen.

Je auto leasen bij DTC Lease

Een auto leasen bij DTC is makkelijk en zo gedaan. Dit zijn enkele van onze belangrijkste voordelen:

 • De grootste leasevoorraad van Nederland

 • Binnen no-time kredietacceptatie

 • Klanten geven ons een 4,6 van de 5!

Neem snel contact met ons op om te zien wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Nog niet uitgelezen?