Blogs & artikelen

Bpm verandering voor bedrijfswagens 2025

3 minuten leestijd

Leer over de Bpm verandering 2025 voor bedrijfswagens. Bespaar kosten, bestel op tijd, of ga voor elektrisch. Ontdek nu wat je kunt doen en maak de juiste keuzes voor je bedrijfswagen!

Banner van de blog
Wet- en regelgeving
Ondernemen

Bestelwagens worden zomaar € 10.000,- duurder. De Bpm regeling, of eigenlijk vrijstelling die momenteel van kracht is op bedrijfswagens, komt te vervallen. Vooral voor bedrijven die een nieuwe bestelbus willen gaan kopen of leasen is dit een belangrijke verandering die het leasen of kopen van een nieuwe bedrijfswagen flink duurder gaat maken. In dit blog lees je wat de Bpm verandering in 2025 voor jouw bedrijf gaat betekenen en wat je nu al kan doen.

Betekenis Bpm

Bpm staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Bpm wordt eenmalig opgelegd voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt. Of je nu een nieuwe auto koopt, eentje uit het buitenland importeert of er een least.

Bpm is een soort aanschafbelasting. De hoeveelheid verschilt per voertuig en wordt bepaald op basis van CO2-uitstoot. Meestal regelt de importeur dit en betaal je dit bedrag bij de aankoop van de auto of is het bij lease inbegrepen. Voor sommige auto's, zoals bestelauto's, gelden vrijstellingen zoals de grijskentekenregeling. Voor emissieloze voertuigen, zoals elektrische auto's, is de Bpm zelfs op nul gezet. Dat levert een aantrekkelijk fiscaal voordeel op.

Einde Bpm vrijstelling voor bedrijfswagens

Om bedrijven aan te moedigen om een milieuvriendelijk voertuig te rijden, wordt vanaf 2025 ook Bpm geheven op bedrijfswagens die op brandstof rijden. De grijskentekenregeling verdwijnt, met als doel bedrijven aan te moedigen om emissievrije voertuigen, zoals elektrische bestelbussen en waterstofbedrijfsauto's, aan te schaffen. Deze stap door de overheid is bedoeld om bedrijven te stimuleren te investeren in duurzame oplossingen.

Goed nieuws! Voor elektrische bedrijfswagens en gehandicaptenvervoer: zij blijven tenminste tot 2025 volledig vrijgesteld van Bpm.

Bpm kosten vanaf 2025

Vanaf 2025 worden nieuwe bedrijfswagens op brandstof belast met € 66,91 per gram CO2-uitstoot. Om je inzicht te geven en wat je Bpm kosten kunnen zijn hebben we een rekenvoorbeeld voor je uitgewerkt: een Opel Combo stoot 139 gram uit, wat resulteert in € 9.300, - Bpm. Hoe hoger of zwaarder het model, hoe hoger de CO2 uitstoot. Je bent dus zo makkelijk € 10.000,- extra kwijt voor je nieuwe bestelauto. 

Wat kun je nu al doen?

Met het oog op de aanstaande wijzigingen in de Bpm regeling voor bedrijfswagens vanaf 2025 is het essentieel om nu al actie te ondernemen. Ondanks dat 2025 nog in de verte ligt, maken de stappen die je nu onderneemt een aanzienlijk verschil voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Hier zijn enkele cruciale overwegingen:

Bestel op tijd je nieuwe bedrijfswagen

De tijd vliegt snel, en autodealers ontvangen naar verwachting een stortvloed aan bestellingen als de nieuwe Bpm regeling in werking treedt. Om nog gebruik te maken van de huidige Bpm vrijstelling, is het noodzakelijk dat je nieuwe bedrijfswagen nog dit jaar wordt geleverd. Het is daarom raadzaam om nu al op zoek te gaan naar een nieuwe bestelbus als deze aan vervanging toe is. Belangrijk om te weten: stel je bestelt een nieuwe bedrijfswagen in 2024, maar hij kan pas in 2025 geleverd worden, dan moet je helaas ook Bpm betalen. 

Let op! Bestelwagens met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen vanaf 1 januari 2025 niet meer de stadscentra betreden waar een zero-emissiezone van kracht is.

Lease een occasion bedrijfswagen bij DTC Lease

Kies voor een DTC Lease occasion bedrijfswagen en ga snel de weg op. Geen gedoe met lange levertijden en verplichte Bpm betalingen bij latere leveringen zoals bij het bestellen van een nieuwe wagen. Bij DTC Lease geniet je van directe beschikbaarheid en financiële flexibiliteit. Ontdek nu onze diverse selectie betrouwbare occasion bedrijfswagens en bekijk ons aanbod. Profiteer van de voordelen zonder je druk te maken over de aankomende regelgeving.

Ga voor een elektrische bedrijfswagen

Met het vervallen van de Bpm vrijstelling wordt het nog interessanter om over te stappen naar elektrische bedrijfswagen. Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, hoef je namelijk geen Bpm te betalen. Daarnaast wordt ook de regelgeving voor milieu- en zero-emissiezones in steden steeds strenger. Dit betekent dat diesel bestelauto's binnenkort bijna niet meer welkom zijn in de stad. Elektrische wagens blijven daarentegen wel welkom in deze gebieden. Daarnaast behouden elektrische bedrijfswagens na 2025 een hogere restwaarde dan brandstofauto’s. Ook draag je bij aan een groener en schoner milieu en kan je gebruik maken van de SEBA-regeling voor nieuwe emissieloze bedrijfswagens (tot € 5.000,- subsidie). Lees hier meer over de voordelen van een elektrische auto leasen of bekijk ons aanbod aan elektrische bedrijfswagens

Nog niet uitgelezen?