Blogs & artikelen

SEBA-regeling: Ontvang tot € 5.000,- subsidie voor je elektrische bedrijfswagen

3 minuten leestijd

SEBA-regeling: tot € 5.000,- subsidie voor elektrische bedrijfswagens. Ontdek de voorwaarden en hoe jij gebruik kunt maken van deze subsidie.

Banner van de blog
Wet- en regelgeving
Ondernemen

Overweeg je de overstap naar een elektrische bedrijfswagen? Nu de Bpm-vrijstelling verdwijnt en milieuzones in steden strenger worden, wordt het nóg interessanter. Diesel bestelauto's zijn binnenkort bijna niet meer welkom in de stad, terwijl elektrische bestelauto’s juist wel welkom blijven. De SEBA-regeling maakt de overstap naar een elektrische bestelbus extra aantrekkelijk. Bedrijven en non-profits kunnen tot € 5.000,- subsidie ontvangen bij de aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfswagen. Hiermee wil de overheid ondernemingen en non-profitorganisaties stimuleren om over te stappen naar een elektrische bestelauto. Ontdek alles over deze regeling: wat houdt de subsidie in, hoe dien je de aanvraag in, en wat zijn de voorwaarden?

Betekenis SEBA

SEBA staat voor Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s. De SEBA-regeling is in het leven geroepen om ondernemers een handje te helpen. Deze subsidie is geldig van 2021 tot 2025, waarbij jaarlijks het subsidiebudget en het percentage per auto worden bepaald. Als bedrijf kan je tot € 5.000,-  subsidie krijgen op een nieuwe elektrische bedrijfswagen. Hiermee stimuleert de overheid bedrijven en non-profits om over te stappen naar een elektrische bestelauto.

Voor wie is de SEBA-regeling?

De subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen.

Voor welke elektrische bedrijfsauto's geldt de subsidie?

Het subsidiebedrag is in 2024 7% van de nieuwprijs van de bedrijfswagen, met een maximum van € 5.000,-. De regeling geldt voor nieuwe, niet-geregistreerde elektrische bedrijfswagens met voertuigcode N1 en N2, tot een gewicht van 4.250 kg, specifiek bestemd voor goederenvervoer. Personenvervoer valt dus niet onder de SEBA-regeling.

SEBA-subsidie aanvragen

De SEBA-regeling loopt van 2021 tot en met 2025. In totaal is er 185 miljoen euro beschikbaar. Jaarlijks wordt het subsidiepercentage en het beschikbare budget vastgesteld, met een jaarlijks maximum. Is het plafond bereikt? Dan kom je op een wachtlijst.

Voor het indienen van een SEBA-subsidieaanvraag is een koopovereenkomst nodig. Wil je een elektrische bedrijfsauto leasen? Dan koopt de leasemaatschappij de auto en vragen zij de subsidie voor je aan. Wordt de subsidie toegekend? Dan wordt dit verrekend in je leasebedrag, waardoor je leasebedrag lager uitvalt.

Koop je zelf een nieuwe elektrische bedrijfswagen of kies je voor financial lease? Dan moet je zelf de subsidie aanvragen

Let op! 2024 is het laatste jaar dat je deze subsidie kunt aanvragen. 

Aanvraagdatum SEBA 2024

Voor 2024 moet het budget nog worden vastgesteld door de Eerste Kamer. Hierdoor kun je waarschijnlijk pas eind maart 2024de SEBA aanvragen. Daarnaast is dit het laatste jaar dat je als ondernemer van deze regeling gebruik kunt maken. Houd daar dus rekening mee als je overweegt om een elektrische bedrijfsauto te kopen of te leasen. De totale subsidiepot wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. In 2023 was er een bedrag beschikbaar van 33 miljoen euro.

Voorwaarden van de SEBA-subsidie

Om gebruik te maken van de SEBA-regeling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je koopt of least een nieuwe elektrische bedrijfswagen met een catalogusprijs vanaf € 20.000.
  • De bedrijfswagen moet volledig elektrisch zijn; hybride voertuigen komen niet in aanmerking.
  • De bedrijfswagen moet vallen onder voertuigcode N1 of N2 met een gewicht tot 4.250 kg en is exclusief bedoeld voor goederenvervoer. Voor N1-bestelauto's geldt een minimale actieradius van 100 kilometer.
  • Het accupakket mag geen lood bevatten.
  • De bestelauto moet minimaal 3 jaar op naam staan. Dus verkoop je de auto door binnen 3 jaar, dan moet je een deel van de subsidie terug betalen.

Meer informatie en een overzicht van alle auto’s die in aanmerking komen, vind je hier.

Milieuzones en elektrische bedrijfswagens

Met de SEBA-regeling wordt het kopen of leasen van een elektrische bestelauto aantrekkelijker. Dat is fijn, want het aantal milieuzones groeit snel. En vanaf 2025 voeren 29 Nederlandse steden een zero-emissie zone in. Het wordt dus steeds lastiger om met een dieselbestelauto bij je klanten te komen. Kies je een elektrische bedrijfswagen, dan heb je hier geen last van en alle vrijheid om te gaan en te staan waar jij wilt.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Wanneer je investeert in een elektrische bedrijfswagen dan maak je mogelijk aanspraak op een belastingvoordeel met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en geldt voor bedrijfsmiddelen die te maken hebben met stille, schone en zuinige transportmogelijkheden, zoals de elektrische bedrijfswagen dus.

De MIA biedt ondernemers de kans om de fiscale winst te verminderen, waarbij je tot wel 45% van het investeringsbedrag in mindering kunt brengen op de winst. Een aantrekkelijke financiële stimulans voor duurzame investeringen en een groenere bedrijfsvoering.

Nog niet uitgelezen?