Blogs & artikelen

Zakelijk rijden zonder bijtelling: zó doe je dat

3 minuten leestijd

Rijd jij regelmatig privékilometers met je auto van de zaak? Dan weet je ongetwijfeld wat bijtelling is. De kosten daarvan kunnen flink oplopen. Wil jij je zakelijke auto privé rijden zonder bijtelling? De praktische tips van DTC Lease helpen je op weg.

Banner van de blog
Elektrisch rijden
Wet- en regelgeving
Ondernemen

Wat is bijtelling?

Als je meer dan 500 privékilometers met je zakelijke auto rijdt, krijg je te maken met bijtelling. De Belastingdienst ziet deze kilometers namelijk als een vorm van inkomen. Dat betekent dat je er belasting over moet betalen.

De auto die je rijdt, bepaalt de hoogte van de bijtelling. Deze wordt berekend op basis van het bijtellingspercentage en de nieuwwaarde van de auto. Het bijtellingspercentage hangt onder meer af van het type brandstof dat je auto gebruikt en de CO2-uitstoot. Dit kan oplopen tot wel 22%. Hoe schoner je auto, hoe minder bijtelling je betaalt. Een goede reden om voor elektrisch rijden te kiezen.

Mogelijkheden om je auto zakelijk te rijden zonder bijtelling als zzp’er of werknemer

Ben je zzp’er? Of heb je als werknemer een auto van de zaak en wil je geen bijtelling betalen? Dat kan. Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden:

Gebruik je zakelijke auto alléén voor zakelijke kilometers.

Met andere woorden: je rijdt jaarlijks niet meer dan 500 privékilometers in je auto van de zaak. Je moet dit wel kunnen bewijzen aan de Belastingdienst. Dit doe je door een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden. Hiervoor bestaan handige apps. Natuurlijk moet die rittenregistratie aan bepaalde eisen voldoen. Welke dit zijn, lees je in dit blogartikel.

Vraag een Verklaring geen privégebruik aan bij de Belastingdienst.

Let op: Dit geldt alléén voor werknemers in loondienst. Kun je met een sluitende rittenregistratie aantonen dat je jaarlijks niet meer dan 500 privékilometers met je zakelijke auto rijdt? Dan kom je in aanmerking voor zo’n verklaring. Je betaalt dan geen bijtelling. Meer over deze regeling vind je op de site van de Belastingdienst.

Dien een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto in bij de Belastingdienst.

Dit geldt als je zzp’er bent en je je bestelauto alleen zakelijk rijdt. Je hoeft bij je winstberekening dan geen rekening te houden met de correctie voor het privégebruik van je bestelauto. Je hoeft ook geen rittenregistratie bij te houden. Meer over deze regeling vind je op de site van de Belastingdienst.

Specifieke oplossingen voor zakelijk rijden zonder bijtelling

Je kunt ook kiezen voor meer specifieke oplossingen als je zakelijk wilt rijden zonder bijtelling. Denk aan duurzaam rijden of het gebruik van een youngtimer voor je zakelijke ritten.

Duurzaam rijden

Voor elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden betaal je minder bijtelling. Zo probeert de overheid het gebruik van duurzame auto’s te stimuleren. Bij elektrische auto’s betaal je over de eerste € 30.000 van de nieuwwaarde 16% bijtelling. Kost jouw auto meer? Dan betaal je over het bedrag boven de € 30.000 22% bijtelling. Bij auto’s op waterstof betaal je over de volledige nieuwwaarde 16% bijtelling .

Houd er wel rekening mee dat deze regeling langzaam wordt afgebouwd:

  • In 2025 wordt de bijtelling 17% tot een nieuwwaarde van € 30.000
  • Vanaf 2026 wordt de bijtelling 22% over de volledige nieuwwaarde

Meer hierover lees je in ons blog over de bijtelling voor elektrische auto’s.

Youngtimer voor zakelijke ritten

Youngtimers zijn auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Voor youngtimers is de bijtelling 35% van de dagwaarde van de auto. Heb jij een youngtimer met een uitstoot van 0 gram CO2? Dan wordt het bijtellingspercentage verlaagd naar 17%. Zakelijk rijden in een youngtimer kan dus behoorlijk wat voordeel opleveren. Goed om te weten: ook gezinsauto’s kunnen youngtimers zijn. Het gaat niet alleen om sportauto’s. Meer over de fiscale voordelen van youngtimers lees je in ons blog.

Lagere bijtelling? Check deze tips

Natuurlijk wil je het bedrag dat je aan bijtelling betaalt zo laag mogelijk houden. Check daarvoor onze 4 praktische tips:

Kies voor een auto met een lage nieuwwaarde

Koop een auto waarvan de nieuwwaarde niet te hoog is. Je betaalt namelijk 22% van de nieuwwaarde aan bijtelling. Tel uit je winst!

Pak je privéauto voor zakelijke ritten

Je hebt dan geen last van bijtelling. Sterker nog: als je je privéauto zakelijk gebruikt, mag je € 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken van je winst.

Maak gebruik van het mobiliteitsbudget van je werkgever

Biedt jouw werkgever een mobiliteitsbudget aan, dan kun je daar jouw vervoer uit betalen. Kies je voor een OV-kaart? Dan betaal je geen bijtelling. Ga je tóch liever voor een auto die je uit het mobiliteitsbudget betaalt? Dan heb je geen last van bijtelling als de werkgever het budget netto uitkeert.

Betaal een eigen bijdrage

Als jij je werkgever een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik van je zakelijke auto, dan mag die eigen bijdrage in mindering worden gebracht op de bijtelling. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet schriftelijk zijn vastgelegd dat de eigen bijdrage bedoeld is voor het privégebruik van je zakelijke auto.

Bespaar door zakelijk te rijden zonder bijtelling

Je ziet het: er zijn genoeg mogelijkheden om de bijtelling van jouw zakelijke auto laag te houden. Heb je al een (lease)auto? Dan kun je onze tips meteen toepassen. Ben je juist op zoek naar een zakelijke auto? Check dan eerst de voorraad leaseauto’s op onze site en bepaal daarna welke strategie jij gaat toepassen om zakelijk te rijden zonder bijtelling. Zo bespaar je jaarlijks een hoop geld.

Nog niet uitgelezen?