Blogs & artikelen

Wat is een marge-auto?

3 minuten leestijd

Bij het uitzoeken van een nieuwe auto, kun je letten op verschillende modellen en uitvoeringen van merken. Daarnaast kun je ook letten op btw-auto's en marge-auto's. Maar wat is het verschil?

Banner van de blog
Leasen
Auto's

Wat is een marge-auto?

Een marge auto is een gebruikte auto waarover de eerste koper btw heeft betaald. Die auto is nieuw door een particulier gekocht en de btw is niet meer zichtbaar in de administratie. Het woord 'marge' betekent eigenlijk dat je geen btw kunt terugvragen als je deze auto koopt, zoals dat wel kan bij andere auto's.

Voor particulieren is dit niet zo belangrijk, aangezien zij in de meeste gevallen toch btw moeten betalen bij de aanschaf van een auto. Maar ben je ondernemer? En koop je een gebruikte auto van bijvoorbeeld BMW, Volkswagen of Peugeot? Dan is dit wel belangrijk. Het is fijn als je als ondernemer de btw kunt terugvragen, maar dat kan niet bij een marge-auto. Daarom staat er 'marge' achter de prijs.

Marge-auto versus btw-auto

Het grote verschil tussen een marge auto en andere auto's is dat bij marge auto's de btw al een keer betaald is en hierdoor niet meer zichtbaar is in de administratie. Een marge auto is meestal in bezit geweest van een particulier. Een btw-auto is daarentegen een voertuig waarover nog geen btw is betaald. Bijvoorbeeld omdat het eerder eigendom was van een bedrijf. Het cruciale verschil is dat ondernemers bij aankoop van een btw-auto de betaalde btw kunnen aftrekken als voorbelasting, wat financiële voordelen met zich meebrengt.

Voordelen van een btw-auto

  • Belastingvoordeel voor ondernemers: Ondernemers kunnen profiteren van belastingvoordelen bij de aankoop van een btw-auto. Dit omdat zij de betaalde btw kunnen aftrekken als voorbelasting.
  • Lagere netto prijs: Een van de belangrijkste voordelen van btw-auto's is dat ze meestal een lagere netto prijs hebben. Dit komt door de mogelijkheid voor ondernemers om de betaalde btw als voorbelasting af te trekken. Dit vermindert de uiteindelijke kosten van een voertuig aanzienlijk.

Voordelen van een marge-auto

Bij het kopen van een marge auto hoeft de koper geen btw voor te schieten. Dit kan zorgen voor directe liquiditeitsvoordelen, want er komt geen btw-bedrag bovenop de aankoopprijs. Marge-auto's zijn ook populair bij particulieren, omdat deze auto’s weinig tot geen fiscale rompslomp met zich meebrengen. Daarnaast is het mogelijk dat marge auto's een lagere verkoopprijs hebben in vergelijking met btw-auto's. Dat maakt dit type auto weer aantrekkelijk voor consumenten die een goede deal zoeken.

Hoe herken je een marge-auto?

Of je te maken hebt met een btw of marge auto is eigenlijk heel eenvoudig te controleren. Dit kun je doen door de originele aankoopfactuur te bekijken. Is de btw toen al voldaan, dan heb je met een marge-auto te maken. 

Als de auto wordt aangeduid als een btw-auto, is het handig om te vragen om een inkoopverklaring. Dit is een verplicht document van de belastingdienst dat bevestigt dat de goederen zonder btw zijn aangeschaft. In veel gevallen geeft de verkopende partij, zowel online als in de showroom, duidelijk aan welk type auto het is. Als dat niet duidelijk is, kun je gewoon vragen om verduidelijking.

Koop je een auto van een particulier? Dan kun je er zeker van zijn dat het een marge-auto is. Dit is belangrijk om te onthouden, omdat particuliere verkopen meestal geen betrekking hebben op btw-transacties.

Wanneer is het beter om af te zien van de margeregeling?

In principe kan een marge-auto niet veranderen in een btw-auto, maar er is één uitzondering. Als een autobedrijf een marge-auto aan een ondernemer wil verkopen, kan er worden afgezien van de margeregeling. Natuurlijk wel alleen als dit voor beide partijen voordeliger is. Hierbij wordt het marge verkoopbedrag omgezet naar een btw-verkoopbedrag, waardoor de zakelijke klant de betaalde btw kan verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel, een handelaar heeft een auto ingekocht voor € 25.000,-. Als hij de auto als marge-auto verkoopt voor € 30.000,- is € 868,- btw verschuldigd over de winstmarge. De handelaar heeft dan een winst behaald van € 5.000,- min € 868,- btw, ofwel € 4.132,- winst. De koper kan deze btw alleen niet verrekenen, dus de auto kost hem € 30.000.

Afzien van toepassing van de margeregeling kan dan voor beide partijen voordelig uitpakken. Stel dat koper en verkoper bij het afzien van de margeregeling een prijs overeenkomen van € 29.500,- exclusief btw, dan pakt de verkoper een winstmarge van € 4.00,-, terwijl de koper € 500,- bespaart. Zowel verkoper als koper zijn nu beter af.

Btw-auto privé kopen

Gebruik je een auto privé voor meer dan 500 kilometer per jaar? Dan sta je voor een belangrijke fiscale keuze: houd je de auto zakelijk of privé? Deze beslissing is definitief en geldt voor de gehele levensduur van de auto, dus het is van groot belang om hier goed over na te denken.

De invloed op btw-aangifte en bijtelling

Als je kiest voor een auto van de zaak, mag je alle autokosten (exclusief de btw) zoals brandstof, onderhoud, verzekeringen, wasbeurten en parkeerkosten aftrekken, maar boetes uiteraard niet. Als je besluit om de auto privé te houden, kun je € 0,21 per zakelijke kilometer aftrekken. 

Je keuze heeft ook gevolgen voor de btw-aangifte en eventuele bijtelling, afhankelijk van je privégebruik van de auto. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, is bijtelling van toepassing. Wil je bijtelling voorkomen, dan is het van groot belang om een nauwkeurige rittenadministratie bij te houden.

Belastingweetje

Wist je dat je een auto die je voor de inkomstenbelasting privé aanschaft, je nog steeds 'zakelijke' btw-aftrek kunt toepassen? Dit betekent dat je de auto voor de inkomstenbelasting als privévermogen kunt beschouwen en toch de btw op de aanschaf ervan kunt terugvorderen. Een handige optie voor veel ondernemers, maar het is belangrijk om te weten dat deze mogelijkheid alleen beschikbaar is voor natuurlijke personen die als ondernemer optreden, niet voor directeuren-grootaandeelhouders (dga's) van bv's of nv's.

Als je je privéauto zakelijk wilt gebruiken en btw wilt terugvorderen voor zakelijke kosten, moet je een precieze kilometeradministratie bijhouden. Dit laat zien welke ritten als zakelijk kunnen worden aangemerkt.

Denk je als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) aan autolease, maar ben je onzeker over welke keuze het meest geschikt is voor jou en je onderneming? Ontdek hier of je als zzp'er moet kiezen voor private of zakelijke autolease.

Nog niet uitgelezen?