Blogs & artikelen

Occasion kopen? Lees onze tips voor de beste deal!

3 minuten leestijd

Het jaar 2020 was de autobranche niet gunstig gezind, behalve als het gaat om de verkoop van occasions. Tweedehands auto’s zijn ongekend populair. Bent u op zoek naar een occasion, dan geven wij u graag wat tips.

Vrouw heeft een autosleutel vast en kust haar man op de wang
Leasen
Mijn leaseauto
Ondernemen

Kies voor de dealer

Meestal bent u bij een particuliere verkoper minder geld kwijt. Is dat voor u doorslaggevend, leg onze eerste tip dan terzijde. Maar besef ook, dat u meer risico neemt bij aanschaf van een particulier. Een autobedrijf dat is aangesloten bij de Bovag geeft u minstens zes maanden garantie. Een geruststellende gedachte voor u als nieuwe eigenaar: eventuele gebreken kunnen worden verhaald op de verkopende partij.

Controleer de staat van de auto

Dit klinkt logisch, want wie doet dit niet, maar wij doelen op een diepgaandere controle. Want zoals de verkoper verplicht is gebreken en mankementen te melden (de zogeheten mededelingsplicht), heeft u als koper een onderzoeksplicht. Overtuig uzelf van het functioneren van de auto middels een proefrit of aankoopkeuring.

Vraag naar het onderhoudsboekje

In het onderhoudsboekje kunt u controleren of de occasion die u wilt aanschaffen het voorgeschreven onderhoud heeft gehad. Zijn er kleine of grote beurten in het onderhoudsschema overgeslagen, dan weet u dat u daarmee een risico neemt.

Kilometercheck

Van meer dan 5% van de occasions is de kilometerteller teruggedraaid. Vertrouwt u het niet, of wilt u zeker zijn van de kilometerstand? De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kan u helpen bij het controleren van de gereden kilometers en het schadeverloop. Ook is het raadzaam de kilometerstand vast te leggen in het koopcontract.

Doe prijsonderzoek

Kom beslagen ten ijs over de prijs en onderzoek vooraf de waarde van de occasion bij bijvoorbeeld de Bovag, AutoWeek en ANWB. Bekijk voor welke prijzen vergelijkbare auto’s op internet worden aangeboden. Neem ook de kosten van onderhoud en reparaties, verzekering en wegenbelasting mee in uw besluit.

Onderhandel!

Wees niet bang deze stap te zetten, want onderhandelen kan u veel opleveren. Uw onderzoek van de voorgaande tip helpt hierbij. U kunt proberen iets van de prijs af te krijgen, of korting te bedingen op bijvoorbeeld nieuwe velgen, winterbanden of accessoires. Ruilt u een auto in, onderhandel dan ook over de inruilprijs. Het zou zonde zijn als u daarmee uw ‘winst’ weer weggeeft. Veel succes!

Bekijk onze voorraad

De allesbepalende tip voor uw topdeal: bekijk onze voorraad en vind uw droomoccasion bij één van onze vele, betrouwbare autopartners.

Nog niet uitgelezen?