Blogs & artikelen

Maak je auto winterklaar: 10 tips voor een zorgeloze winter

3 minuten leestijd

De veranderende seizoenen vragen extra aandacht voor jouw auto, vooral bij winterse ritten naar de bergen. Met 10 waardevolle tips maak je jouw voertuig winterbestendig, cruciaal voor veilige ritten in koude weersomstandigheden.

Banner van de blog
Auto's

10 tips om je auto winterklaar te maken voor een zorgeloze winter

Het seizoen verandert en de winterse omstandigheden vragen niet alleen wat extra's van jou, maar ook van je auto. Vooral als je van plan bent om de weg op te gaan richting wintersportgebieden. Gladde wegen en bevroren ruiten kunnen voor uitdagingen zorgen. Met deze 10 waardevolle tips maak je jouw auto winterproof en ben je goed voorbereid op de koude maanden. Of je nu de bergen in gaat voor een wintersportavontuur of gewoon dagelijkse ritten maakt in winterse omstandigheden. Benieuwd naar of jij met je leaseauto op vakantie kan gaan?

1. Gebruik antivries ruitensproeiervloeistof

Vul de ruitensproeiervloeistof aan met een antivriesvariant. Deze vloeistof, herkenbaar aan de blauwe kleur en voorkomt bevriezing. Hierdoor blijven je ruiten helder, zelfs bij vrieskou.

2. Wissel tijdig naar winterbanden

Zorg ervoor dat je tijdig je zomerbanden vervangt door winterbanden. Winterbanden blijven bij lagere temperaturen soepeler dan zomerbanden, waardoor je meer grip hebt. Daarnaast leveren ze aanzienlijk betere prestaties wanneer je te maken hebt met sneeuw en ijzige wegen.

3. Gebruik je handrem niet

Vermijd het gebruik van de handrem, aangezien deze kan vastvriezen in koude omstandigheden. In plaats daarvan, plaats je auto in de parkeermodus of in een versnelling. Op die manier voorkom je bevriezing van de handrem. Als je auto een elektronische handrem heeft, kun je deze gewoon gebruiken. Deze systemen werken op stroom in plaats van met kabels, waardoor ze minder gevoelig zijn voor vorstproblemen.

4. Voorbereiding tegen ijsvorming

Om te voorkomen dat je 's ochtends vroeg in de kou moet krabben, kun je een anti-ijsdeken over je autoruit leggen of investeren in een de-icer voor een snelle verwijdering van ijs. Dit bespaart je tijd en ongemak op koude ochtenden.

5. Bescherm je sloten

Door het slot van je auto te behandelen met een vochtafdrijvend middel, zoals kruipolie, voorkom je een bevroren slot. Vergeet daarbij niet de binnenkant van de deur, de zogenaamde slotvanger.

6. Deurrubbers insmeren

Houd de rubbers van je deuren soepel door ze in te vetten. Dit voorkomt vastvriezen en zorgt ervoor dat de deuren soepel openen en sluiten. Je kunt speciale rubbersticks gebruiken, maar talkpoeder is ook een geschikte optie om deurrubbers soepel te houden.

7. Controleer je verlichting

Zorg ervoor dat je regelmatig je verlichting controleert om er zeker van te zijn dat alle lampen goed werken, inclusief de mistlampen. Stel je voor dat je onverwacht in een sneeuwstorm belandt: dan is het cruciaal om goed werkende verlichting, vooral de mistlampen, te hebben voor beter zicht en veiliger rijden.

8. Check de conditie van je accu

Dat je auto niet wilt starten is misschien wel hét winterse probleem. In de winter hebben accu's het zwaarder en dit zorgt voor problemen. De zelfontlading van de accu versnelt bij lagere temperaturen, waardoor deze sneller leeg kan raken. Laat je auto daarom controleren op accuproblemen om onverwachte stilstand te voorkomen.

Handige tip: maak in de winter af en toe een goede lange rit, zodat de dynamo de accu voldoende kan bijladen.

9. Maak je ramen op de juiste manier ijsvrij

Ontdooi je autoruiten op de juiste manier om barsten te voorkomen. Gebruik een plastic ijskrabber of een ruitontdooier om het ijs zo snel mogelijk te verwijderen. Het is belangrijk om geen warm water te gebruiken, omdat dit kan leiden tot barsten in de ruiten.

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Koop een speciale beschermingsdeken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Let op: Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen aan de ruit.

10. Zorg voor een setje winterhulpmiddelen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is daarom verstandig om de volgende winterbenodigheden bij de hand te hebben:

  • Een ijskrabber om je ruiten snel ijsvrij te maken.

  • Slotontdooier (let op: buiten de auto bewaren).

  • Een zonnebril om de hinderlijke laagstaande winterzon te filteren.

  • Een ontvochtiger of anti-condens spray om je ramen helder te houden.

  • Vergeet niet een gevarendriehoek, zaklamp en verbanddoos toe te voegen aan je uitrusting voor noodgevallen.


Vertrek in de winter nooit zonder jas of andere warme kleding zoals handschoenen, muts of een deken. Mocht je met pech langs de weg komen te staan is het natuurlijk wel zo fijn dat je er warm bij staat.

Het voordeel van leasen bij DTC Lease

Bij DTC Lease lease je snel en gemakkelijk een auto. Ons team van experts staat klaar om je te helpen met financiering en vragen. Ontdek de mogelijkheden voor jou en lease zonder gedoe een bedrijfswagen, een stijlvolle Volkswagen of flitsende Audi.

Nog niet uitgelezen?