Blogs & artikelen

Met de leaseauto op vakantie

2 minuten leestijd

De zomervakantie is aangebroken. Veel leaserijders vragen zich af, of zij met hun leaseauto op vakantie mogen. Dat mag altijd, maar jouw leasevorm kan het makkelijk of moeilijk maken.

Een gezin van 4 zit in de achterbak van de auto op het strand
Leasen
Mijn leaseauto

Rijd je een leaseauto, dan vraag jij je wellicht af of je zorgeloos met de leaseauto op vakantie kunt gaan. Met een financial lease auto kun je onbeperkte kilometers rijden. Dat betekent dat je alle vrijheid hebt om lekker met de auto naar bijvoorbeeld Italië te rijden. Dit in tegenstelling tot operational lease, waar vaak complexe voorwaarden aan het contract zijn verbonden.

Met een operational lease auto op vakantie

We beginnen met de gecompliceerde situatie: je rijdt een operational lease auto. In ieder operational leasecontract is een hoeveelheid kilometers opgenomen die je per jaar mag rijden. De extra kilometers van je vakantiereis - die flink kunnen oplopen - moet je ergens in het jaar dan minder rijden, en dat is niet voor iedereen mogelijk. Lukt dat niet, dan betaal je een opslag over het te veel aan kilometers of de looptijd van je contract wordt ingekort.

Dan is er nog een administratieve bijkomstigheid. Om met je operational lease auto op vakantie te kunnen gaan, dan heb je in de meeste gevallen een buitenlandverklaring nodig. Deze verklaring, ook bekend als AIT (Alliance Internationale de Tourisme), is een bewijs dat je toestemming hebt van de leasemaatschappij om met de auto de grens over te gaan. Als je buiten de EU reist, moet je deze verklaring ook laten ondertekenen door het consulaat of de ambassade van het vakantieland. Dit kan enkele weken duren, wat niet ideaal is. Met een financial leaseauto heb je hier geen last van omdat je de eigenaar van de auto bent. Hierdoor kun je de auto probleemloos in het buitenland gebruiken.

Met een financial lease auto op vakantie

Het is een stuk eenvoudiger om met je leaseauto op vakantie te gaan, wanneer je een financial leasecontract hebt. Bij financial lease is de auto jouw economisch eigendom. Dit houdt in dat de auto onderpand is van het contract, maar hij wel op jouw naam staat. Hierdoor hoef je geen verantwoording af te leggen over het gebruik van de auto. Om te beginnen is toestemming vragen om de grens over te gaan, dus niet nodig.

Omdat in een financial leasecontract geen sprake is van een vastgelegd aantal kilometers, mag je onbeperkt rijden zonder extra kosten of invloed op de looptijd. Houd wel rekening met de fiscale bijtelling. Je moet deze betalen wanneer je de leaseauto meer dan 500 kilometer per jaar voor privégebruik inzet.

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden van een vakantie met jouw leaseauto? Neem contact met ons op om jouw specifieke situatie te bespreken.

Nog niet uitgelezen?