Wat is financial lease?

Financial lease is een leasevorm waarbij je direct economisch eigenaar bent van je leaseauto of bedrijfsmiddel. Dit heeft meerdere voordelen. Op deze pagina lees je meer over wat financial lease is en op welke voordelen jij kunt rekenen.

Hoe werkt financial lease?

Je kunt financial lease vergelijken met een hypotheek op een huis. Ook hier ben je direct zelf economisch eigenaar, maar blijft het huis onderpand van de bank. Met financial lease is de leaseauto of het bedrijfsmiddel het onderpand. Aan het einde van de leaseperiode blijft er vaak een restbedrag over: de slottermijn. Nadat je deze afbetaalt is de auto of het bedrijfsmiddel helemaal van jou. Je bent nu naast economisch ook juridisch eigenaar van de auto. Voor meer verdieping vertellen we je hier wat leasen is.

De voordelen van financial lease

 • Je bent direct economisch eigenaar 
 • De auto/het bedrijfsmiddel is na de leaseperiode van jou
 • Je hebt mogelijk recht op investeringsaftrek
 • Er is geen maximaal aantal kilometers
 • Je hebt meer ruimte voor andere investeringen

Ten opzichte van kopen is het grote voordeel van financial lease dat je niet één keer een groot bedrag betaalt. Je spreidt de kosten over een langere periode, met de auto zelf als onderpand voor de lease. Daardoor behoud je de financiële ruimte om te groeien, want je hoeft je financiële reserves niet aan te spreken om de auto aan te schaffen. Het is eigenlijk een beetje als een tweedehands auto op afbetaling kopen.

Een ander voordeel van financial lease is dat je profiteert van fiscale voordelen. Je bent met financial lease vanaf dag 1 eigenaar. Daarmee kun je de auto op je balans zetten. Een paar van de voordelen die je dit opleveren zijn investeringsaftrek, fiscaal afschrijven en renteaftrek. Ideaal wanneer je een bedrijfswagen wilt leasen.

Met financial lease bepaal je tot op zekere hoogte het maandbedrag dat je betaalt. Door een langere looptijd te nemen op de financial lease druk je het maandbedrag. Ook helpt een aanbetaling je met een lager maandbedrag. En je kunt kijken naar de slottermijn.

Welke kosten maak je naast je maandbedrag?

In tegenstelling tot operational lease betaal je bij financial lease zelf onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting. Ontdek hier meer over wat operational lease is. Dat is een voordeel als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Want zo profiteer je van een lagere verzekering. Een voordeel van financial lease ten opzichte van operational lease is dat je maandlasten lager zijn. Omdat de auto bij financial lease van jou is, heb je geen beperking met eventuele kilometers die je maakt. Je kunt er zo onbeperkt mee rijden. Ook bij equipment lease.

Kun je een financial lease eerder beëindigen?

Het is mogelijk om financial lease eerder af te lossen. Het enige waarmee je rekening moet houden? Je moet de maandbedragen voor je leaseperiode, inclusief alle rente, in één keer aflossen. Tussentijds aflossen kan ook. Je betaalt dan meerdere maandbedragen inclusief rente om de leaseperiode te verkorten.

Extra services voor financial lease

Je kunt je financial lease aanvullen met extra services. Zo heb je het voordeel dat je bij financial lease gelijk de eigenaar bent en aftrekposten kunt opvoeren, maar tegelijkertijd heb je het gemak van operational lease

All-risk verzekering

Met financial lease ben je als economisch eigenaar zelf verantwoordelijk voor bijkomende kosten. Denk aan verzekeringen, onderhoud en reparaties. Bij ons kun je een all-risk verzekering nemen om nergens naar om te hoeven kijken. 

Vervangend vervoer

Het kan gebeuren dat jouw leaseauto voor langere tijd voor onderhoud of bijvoorbeeld een reparatie naar de dealer moet. Kies je bij je contract voor de uitbreiding van vervangend vervoer? Dan staat er altijd een vervangend voertuig voor je klaar!

Brandstofpas

Ga voor nog meer gemak met onze brandstofpas. Hiermee tank je overal in Nederland bij bijna alle tankstations. Aan het einde van de maand ontvang je alles in één overzichtelijke factuur. Ben je vaak in het buitenland? Kies dan voor onze internationale brandstofpas. 

Onze klanten geven ons een
4.6
van de 5 sterren op

Veelgestelde vragen

 • Wat is het voordeel van financial lease?

  Met financial lease ben je gelijk de eigenaar van de auto zonder dat je een groot aankoopbedrag betaalt. Daarmee profiteer je van verschillende aftrekposten en behoud je de financiële vrijheid om je bedrijf verder te laten groeien.

 • Welke kosten maak ik zelf?

  Naast het maandbedrag betaal je bij financial lease voor je verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatiekosten. Wil je enkel een vast bedrag per maand betalen? Dan is operational lease een goed alternatief.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar

employee