Kosten financial lease

Financial lease is een populaire optie voor ondernemers die bedrijfsmiddelen zoals voertuigen, machines en apparatuur willen aanschaffen zonder het volledige bedrag in één keer te betalen. Maar wat zijn de kosten van financial lease en waar moet je rekening mee houden? Hieronder bespreken we de belangrijkste kostenfactoren, zoals rente en slottermijn en meer. 

1. Maandelijkse aflossing

Bij financial lease betaal je een vast bedrag per maand, dit bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De hoogte van de maandelijkse aflossing hangt af van verschillende factoren:

  • Aanschafwaarde: De totale kosten van het bedrijfsmiddel.

  • Looptijd: De periode waarover je de lease wilt spreiden, meestal tussen de 12 en  72 maanden.

  • Aanbetaling: Eventuele aanbetaling die je doet om het maandbedrag te verlagen.

  • Slottermijn: Je kunt kiezen voor wel of geen slottermijn. Een slottermijn aan het einde van de leaseperiode verlaagt de maandelijkse kosten.


2. Rente

Rente is een belangrijk deel van de kosten bij financial lease. De rente die je betaalt, wordt bepaald door de kredietwaardigheid van je bedrijf, de looptijd van de lease en de marktomstandigheden. Een lagere rente kan aanzienlijk schelen in de totale kosten van de lease. Het is daarom verstandig om verschillende aanbiedingen te vergelijken en te kijken naar zowel het rentepercentage als de totale kosten over de gehele looptijd.

Het vergelijken van verschillende leasemaatschappijen kost veel tijd en sommige partijen zijn voor jou als koper niet direct bereikbaar. Daarom is het handig om een tussenpersoon in te schakelen. DTC Lease is een tussenpersoon die samenwerkt met meer dan 15 (auto-)leasemaatschappijen en het aanbod van verschillende aanbieders voor jou vergelijkt. Zo heb je altijd het best mogelijke voorstel zonder zelf te hoeven vergelijken.

3. Slottermijn

Als je kiest voor een slottermijn, dan staat aan het einde van de leaseperiode dit bedrag nog open en moet je dan in één keer afbetalen. De slottermijn is een onderdeel van het leenbedrag waar je gedurende de looptijd van de financiering geen aflossing, maar wel rente over betaald. Een hogere slottermijn zorgt voor lagere maandlasten, maar betekent ook dat je aan het einde van de leaseperiode meer rente hebt betaald omdat je maandelijks minder aflost.

Het is belangrijk om bij het afsluiten van de lease te bedenken of je de gekozen slottermijn in één keer kunt betalen aan het einde van de looptijd.

Let op: een slottermijn is geen aanbetaling. Je leent dit bedrag bij het aangaan van de financiering en betaalt direct rente over dit bedrag. De aflossing vindt plaats in de laatste maand van de leaseperiode.

4. Onderhoud en verzekering

Hoewel onderhoud en verzekering geen directe leasekosten zijn, moet je er wel rekening mee houden. Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties en de verzekering van het bedrijfsmiddel. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het type en de leeftijd van het geleasede object.

5. Eventuele extra kosten

Naast de standaard leasekosten kunnen er nog andere kosten bijkomen, zoals:

  • Administratiekosten: Voor het opstellen en beheren van het leasecontract.

  • Kosten voor extra diensten: Zoals vervangend vervoer, onderhoudscontracten of uitgebreide verzekeringen.

  • Bijtelling voor privégebruik: Wanneer je een leaseauto ook privé gebruikt, moet je rekening houden met bijtelling.


Conclusie

De kosten van financial lease zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de rente, de slottermijn en de gekozen looptijd. Door goed te kijken naar deze factoren en je financiële situatie, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw bedrijf. Wil je meer weten over de kosten van financial lease en hoe je deze kunt berekenen? Neem dan contact op met onze experts op 030 760 5000 of mail naar online@dtc-lease.nl